Молдова няма да иска от Русия евтин газ и няма

...
Молдова няма да иска от Русия евтин газ и няма
Коментари Харесай

Готови да замръзнат: Молдова обяви, че няма да прави отстъпки на Русия

Молдова няма да желае от Русия на ниска цена газ и няма да прави отстъпки на Москва, разгласи вицепремиерът, министър на инфраструктурата на републиката Андрей Спину.

" Мислите ли, че в случай че отидем в Москва 10 пъти, обстановката ще се промени? <…> Ситуацията ще се промени единствено в случай че има избрани условия. Искам да попитам публиката, подготвени ли са на отстъпки? Сега сме в същинска битка за самостоятелност “, сподели той в ефира на телевизионния канал Jurnal TV.

В същото време Спину означи, че Молдова към момента не е подготвена да се бори за самостоятелност в енергийния бранш. Тя обаче няма различен избор поради разразилата се енергийна рецесия в света.

Как ще наподобява " битката за самостоятелност в енергийния бранш " по молдовски? Това може да се съди по неотдавнашното изказване на молдовския министър председател Наталия Гаврилица, която сподели, че молдовската делегация не е отишла в Москва, тъй като Кишинев не желае да жертва дълготрайните си ползи за по-ниска краткосрочна цена на газа.

Сега на власт в Молдова са политически сили, които са насочени към Запада. И надлежно се пробват да следват европейската политика по отношение на Русия.

В същото време в Кишинев явно са подготвени да пожертват ползите на жителите на личната си страна, защото добре осъзнават, че Европейският съюз няма да поставя непотребни старания, с цел да доставя таман на Молдова пари и енергийни запаси. Европейски Съюз към този момент си има задоволително свои проблеми.

Но явно сегашните молдовски управляващи разчитат на избрани " бонуси ". По-късно, когато сегашната рецесия бъде преодоляна по някакъв метод. И тогава в Брюксел ще оценят сегашната " праволинейност " на Кишинев. Такива са " дълготрайните ползи "...

Освен това какви отстъпки няма да направи Молдова и в какво тъкмо се състои " битката за самостоятелност " въобще не е дешифрирано. Плащате за газ, когато желаете и на цени, които дават отговор на щенията на молдовските управляващи? Но надали някой от молдовските контрагенти ще се съгласи на сходни условия.

Припомняме, че през октомври предходната година " Газпром " и " Молдовагаз " подписаха съглашение, вследствие на което газовият контракт беше продължен за пет години. Руската компания акцентира, че съглашението е подписано съвсем напълно при изискванията на молдовската страна. Но при цялостно и навременно заплащане на доставките на газ и одит на дълга на молдовската компания.

От подписването на съглашението съвсем всеки месец има проблеми с заплащането на доставките на газ. Молдовската страна настоя изкупната цена на газа да бъде съобразена с актуалната обстановка на спот пазара. Съответно цените се трансформират според от това. Но през последните месеци никога не може да се каже, че цените се движат надолу, което, несъмнено, не устройва молдовските управляващи.

В края на май същият Андрей Спину съобщи, че Молдова би желала да преразгледа изискванията на контракта в частта, която се отнася до заплащането за доставките на газ. И акцентира, че съветският газ е " доста конкурентен " и Молдова няма да се откаже от него.

Вярно е, че настроението на молдовските управляващи се трансформира толкоз постоянно, че е доста мъчно да се планува дали ще има договаряния и дали ще бъде реализирано съглашение.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР