Молдова не разполага със средства да заплати за природния газ,

...
Молдова не разполага със средства да заплати за природния газ,
Коментари Харесай

Молдова няма пари да си плати за руския газ

Молдова не разполага със средства да заплати за природния газ, доставен от " Газпром " през август и ще би трябвало да се надява на пролонгация , сподели ръководителят на държавната газова компания " Молдовагаз ", представен от Ройтерс.

Молдова и " Газпром ", който влезе в действие на 1 ноември предходната година и изисква предплащане до 20-то число на всеки месец .

" Веднага мога да Ви кажа, че не сме в положение да платим ", сподели ръководителят на " Молдовагаз " Йон Чебан пред молдовския новинарски уебсайт NewsMaker. " Ще покрием юли, само че не можем да създадем предплатеното заплащане за август. Това е ясно. "

Чебан сподели, че страната му, която през миналата година имаше многократни затруднеия при покриването на сметките си за газ , се надява да реализира ново съглашение през четвъртото тримесечие, съгласно което ще заплаща по-малко.

" Единственото нещо, което може да ни помогне сега, е отлагането на заплащането на тази сума за четвъртото тримесечие ", изяснява той.

Вицепремиерът Андрей Спину сподели предходната седмица, че " Молдовагаз " е поискала отсрочено заплащане за август, само че към момента не е получила отговор от " Газпром ".

Руският газов монополист предизвести " Молдовагаз " два пъти през последната година, че може да спре доставките поради закъснение на заплащанията.
 Европейска банка за възстановяване и развитие отпуска на Молдова 300 милиона евро
Европейска банка за възстановяване и развитие отпуска на Молдова 300 милиона евро

За повишение на енергийната сигурност посредством придобиване на стратегически газови резерви
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР