Молдова не е Украйна. Страната няма военна сила, която да

...
Молдова не е Украйна. Страната няма военна сила, която да
Коментари Харесай

Страх от война в Молдова: Сутрин чуваме шум като от дъжд, но всъщност е от битки


Молдова не е Украйна. Страната няма военна мощ, която да впечатли който и да е, камо ли пък Русия. А Москва гледа на някогашната руска република като на своя благосъстоятелност. Войната в съседство разпали мощни страхове.

„ Bonjour Cafe " е името на спретнато и известно кафене в центъра на Кишинев. 33-годишният Аркади и приятелката му Ирина се любуват на слънцето и настъпващата пролет на външните маси на заведението, които гледат към близкия парк. Двамата се пробват за миг да не помнят, че напълно покрай тях се води война. Те се тормозят, че „ ще стигне и до нас “, споделя Аркади. Но не е като Украйна. Страната не разполага с никаква войска или мощно национално схващане, което да ни помогне да се отбраняваме “, споделя Аркади. Той и приятелката му се надяват, че украинците ще отхвърлен съветската офанзива, „ с цел да не сме принудени да бягаме и от това място “.

Аркади и Ирина са живели в Киев няколко години, върнали са се и сега одобряват родственици от Украйна вкъщи. Молдова, която има под три милиона поданици, е приела повече бежанци на глава от популацията, в сравнение с която и да е друга прилежаща страна. Над 350 000 украински бежанци досега са пресекли молдовската граница. От тях 110 000 към момента са в страната, а повече от три четвърти от тези хора са намерили заслон в домовете на локални поданици.

Непосредствено до границите на Молдова

„ Всичко това се случва директно до границата ни “, споделят Аркади и Ирина. Много молдовци имат родственици в Украйна, „ усещаме се доста свързани с тях “.
Редакцията предлага
След началото на доста се усили загрижеността, че войната няма да спре до границите на най-бедната страна в Европа. Това въодушевление в това време доминира измежду популацията и политиците в Молдова.

Кристина, която преди е била стюардеса, само че по време на пандемията изгубила работата си, не приказва по тематиката с другари и родственици. Но споделя, че всичко се чете в погледите на хората.

Това е доста стресиращо време, споделя Кристина, „ безшумно, стресиращо време “. Хората не „ приказват за това “ и избират да не мислят за него, желаят да избегнат „ неприятни мисли “. Надеждата е, че скоро ще има мир.

Илюзия ли е неутралитетът на Молдова?

Молдова, която до 1991 година е руска република, през днешния ден е разграничена на две: подвластното от Русия Приднестровие, където са ситуирани 1700 съветски бойци, а съгласно някои съществени източници и близо 10 пъти повече резервисти, и Република Молдова, която разполага с едвам 6000 бойци.

Бившият дипломат на Молдова във Вашингтон Игор Мунтеану споделя, че следи по какъв начин хората са почнали „ да се опасяват, че ще бъдат нападнати “ и то от съветската войска, „ която преглежда Одеса като цел - а Молдова в никакъв случай не е разполагала с военна мощ, която да впечатли някого “.

Република Молдова разгласи своя неутралитет още през 1993 година. Според специалиста по външната политика Мунтеану този неутралитет е чиста заблуда, тъй като Русия в никакъв случай не го е признавала. Москва постоянно е блокирала развиването на страната посредством. Сега някои хора в Молдова биха споделили: „ Вижте, руснаците упорстват украинците да станат неутрални и ние сме съвсем такива “. Всъщност обаче Русия постоянно е употребила слабостите на по-малките страни и е оспорвала суверенното им право сами да избират с кого да се съюзят.

Бившите руски републики търсят отбрана от Европейски Съюз

Когато Украйна подаде молбата си за участие в Европейски Съюз на 1 март 2022, Грузия и Молдова също не се поколебаха: няколко дни по-късно тези две някогашни руски републики също желаеха да станат част от Общността. Молдова търси отбраната на Брюксел, въпреки да знае, че не може да я получи бързо.

За някогашната стюардеса Кристина, както и за множеството нейни сънародници, животът в последния месец се е трансформирал радикално. Тя не може да повярва, че войната е толкоз близо. „ Когато чуете за войни в Африка, Сирия или други далечни страни, съчувствате, само че бойните дейности са надалеч. А в този момент войната е тъкмо в съседство. Сутрин чуваме звук като от дъжд, само че в действителност е от борби. Това е доста тежко “, споделя тя.

Войната в прилежащата страна хвърля тежка сянка върху бъдещето на Молдова.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР