Молдова каза да на Европейския съюз, но референдумът мина много

...
Молдова каза да на Европейския съюз, но референдумът мина много
Коментари Харесай

Българин в Молдова: Олигарх даваше 10 000 долара на активисти, за да купуват гласове

Молдова сподели " да " на Европейския съюз, само че референдумът мина доста тежко. Никой не очакваше тези резултати, по-скоро по-голяма преднина. Гласуваха както жителите вътре в страната, по този начин и диаспората. Резултатите на първите посочваха 45% " за ", до момента в който молдовците в чужбина твърдо поддържаха евроинтеграцията, те наклониха везните. Това сподели в ефира на NOVA NEWS Михай Пейков - изпълнителен шеф на Центъра за цивилен начинания за националните малцинства в Молдова.
 
" Ние желаеме да сме част от европейското семейство. За мен резултатите от допитването не е показателно, тъй като имаше доста подправени вести и агитация. Най-голямата изненада е, че 31% от популацията на Приднестровието споделиха " да " на Европейски Съюз, до момента в който Гагаузия и Тараклия да вземем за пример демонстрираха по-малка поддръжка ", безапелационен е той.
 
По думите му обаче е имало рекрутиране на хората с подправена агитация. " Молдовският олигарх Илан Шор, избягал в Москва, сътвори политически блок " Победа ", който купува гласове и не го крие. Всеки деятел получава от 50 до 150 евро. Тези хора преди време ходеха в Москва, с цел да получат кеш 5 до 10 000 $, по-късно тези пари се използваха за пазаруване на гласове ", изясни Пейков.
 
На творби референдум в Молдова за присъединение към Европейския съюз при преброени 99,41 % от гласовете с " да " са дали своят вот 50,39 % от гласоподавателите, а с " не " – 49,16 на 100, сочат данните на Централната изборна комисия.
 
От своя страна журналистът от " Дневник " Петър Карабоев уточни, че Молдова е огромна колкото София. " Трябва да се интересуваме от нея, тъй като е една от страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, които Европа пробва да притегли. Това е най-бедната страна от тях, елементарно ще бъде уверена, в случай че се пребори съветския разказ. Нейната геополитическа орис се взема решение от молдовците зад граница, болшинството от които са проевропейски настроени. Руската агитация там е доста мощна. Москва не заложи на съответен претендент, съперникът на Мая Санду е някогашен прокурор, доста отегчителен. По-скоро се работи към дестабилизация на страната, в сравнение с за привличане към съветската изразителност, нямаше такава акция ", разяснява той. 
 
На собствен ред журналистът от Българска национална телевизия Николай Кръстев изясни, че Молдова има значимо геополитическо значение. " Чрез нея се тества съветското въздействие, дружно с Грузия. Двете страни имат районно измерение. Имаше забавна информация, че в Сърбия и Босна са обучавани професионални протестъри, те е трябвало да провокират вълнения в деня на изборите, с цел да се всее безпорядък ", означи той. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР