Молдова избра седем компании, които ще бъдат натоварени със задачата

...
Молдова избра седем компании, които ще бъдат натоварени със задачата
Коментари Харесай

Доскорошни съюзници на Русия ударно търсят алтернативни доставки на газ

Молдова избра седем компании, които ще бъдат натоварени със задачата да доставят газ в страната от октомври, ако доставките от страна на " Газпром " бъдат нарушени, съобщи Ройтерс, като се базира на вицепремиера Андрей Спину.

Според него договарянията с съветския газов монополист са извънредно сложни, а дейностите му - " непредвидими ", пишат Факти.бг.

Молдова има право да изтегли 300 милиона евро от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), в случай че доставките на съветски газ спрат, съобщи Спину пред локалната телевизия " Журнал ". " Засега избрахме седем компании, които да ни доставят газ. " Газпром " не е измежду тях " уточни той.

Държавната газова компания " Молдовагаз " (Moldovagaz) заяви, че е платила доставките за август и ще предплати 50 на 100 от доставките за септември, възлизащи общо на 33,89 милиона $.

Молдова твърди, че " Газпром " може да прекъсне доставките на газ, в случай че не бъде спазено едно изискване по договорите - довеждане докрай на одита по насъбрания дълг за доставките, оценен на 709 милиона $. " Ще разберем какво е решението на " Газпром " за доставки през октомври в последния ден, може би в последния час ", съобщи Спину.

Бившият вицепремиер Йон Чику обаче изрази подозрение в проектите на държавното управление. " Що се отнася до цената, Молдова не разполага с опция на " Газпром ", който постоянно ще може да предложи най-хубавата цена ".

Според комплицираната формула на съветския монополист цената за октомври би била 1200-1300 $, до момента в който цената на свободния пазар сега е 2000 $ за 100 куб. м.

Вчера " Молдовагаз " изиска от енергийния регулатор позволение за повишение на цената на газа за потребителите с 31,5 на 100 до 26 675 молдовски леи (1382 долара) за 1000 куб. м.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР