Молдова експулсира 45 руски дипломати и служители на посолството, като

...
Молдова експулсира 45 руски дипломати и служители на посолството, като
Коментари Харесай

Молдова гони 45 руски дипломати заради враждебни действия след спор за шпионаж

Молдова експулсира 45 съветски дипломати и чиновници на посолството, като ги упреква във " враждебни дейности ".

Общият брой на дипломатите ще бъде понижен до 25 души - численост, близка до тази, която Молдова има в посолството си в Москва.

" Съгласихме се, че е належащо да ограничим броя на упълномощените дипломати от Русия, тъй че да има по-малко хора, които се пробват да дестабилизират Република Молдова ", съобщи външният министър Нику Попеску на съвещание на държавното управление.

Преди няколко дни молдовоското външно министерство изрази угриженост по отношение на медиен отчет за ново съоръжение за наблюдаване, конфигурирано на покрива на съветското посолство и на прилежаща постройка, употребена от Русия. Разследването беше оповестено от самостоятелния рускоезиен уебсайт Insider и молдовския ефирен канал Jurnal. То твърди, че 28-те антени на съветското посолство в Кишинев и прилежащата постройка може да са сложени там с шпионски цели.

Заради новината съветският дипломат в страната беше извикан да даде пояснение. Русия осъди експулсирането, като съобщи, че то " няма да остане без отговор ", а назова обвиняванията в шпионаж " фикция, която няма нищо общо с действителността ".

С население от едвам 2,6 милиона души Молдова е една от най-бедните стопански системи в Европа и е мощно наранена от последствията от войната в прилежаща Украйна.

Страната е изправена пред сериозна енергийна рецесия, защото енергийната ѝ инфраструктура датира от руската ера. Русия освен ограничи доставките на газ, само че и офанзивите ѝ против украинската електропреносна мрежа доведоха до спорадични спирания на електрозахранването и в Молдова. Инвазията провокира и напор на украински бежанци, които натовариха публичните услуги в страната.

Отношенията сред Кишинев и Москва са изключително обтегнати изключително откакто по-рано тази година президентът Майя Санду изрично осъди съветската война в Украйна и заподозря Русия в скрит план за държавен прелом, цялащ свалянето ѝ от власт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР