Молдова е една страна, в която има съществени малцинствени групи.

...
Молдова е една страна, в която има съществени малцинствени групи.
Коментари Харесай

Бивш посланик в Молдова: Разделението в молдовското общество е много голямо

„ Молдова е една страна, в която има основни малцинствени групи. Българите са 100 хиляди. Над 150 хиляди са гъгаузите, които имат своя лична автономност. Българите нямат такава. Има огромен брой украинското население в северните региони на Молдова. Всичките тези малцинства, дружно с популацията на Приднестровската република
което в огромна част е с съветски паспорти, са съперници на присъединението към Европейския съюз. “

Това сподели в студиото на Euronews Primetime дипломатът и някогашен дипломат на България в Молдова Валентин Радомирски.

„ Една огромна част от молдовската диаспора, изключително тази в Русия, която наброява половин милион, също е срещу влизането в Европейски Съюз, може би повлияна и от отношението на Русия. Това са главните аргументи, заради които разделянето в молдовското общество е доста огромно “, добави той.

Според него борещата се за втори президентски мандат Мая Санду може и да изгуби изборите, макар че в първия тур води с 42% поддръжка. По думите на дипломата останалите претенденти са против политика на настоящия президент и гласоподавателите им може да се обединят към проруския кандидат Александър Стояногло.

„ Освен това, има 200 хиляди съветски жители в Молдова. А руснаците в конституцията си са записали, че няма да разрешат похищения върху своите жители. Така че те биха имали, от юридическа позиция, някакво съображение да настояват, че би трябвало да ги пазят “, сподели още някогашният дипломат на България в Молдова.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР