Молбите за убежище трябва да се разглеждат по-бързо, включително на

...
Молбите за убежище трябва да се разглеждат по-бързо, включително на
Коментари Харесай

По-бързо разглеждане на молби за убежище и връщане на мигранти в ЕС

Молбите за леговище би трябвало да се преглеждат по-бързо, в това число на границите на Европейски Съюз, а връщанията да се правят по-ефективно.

Страните членки могат да избират дали да поемат отговорност за претендентите за леговище, да вършат финансови вноски, или да дават оперативна поддръжка.

Това е част от признатите през днешния ден от Европейския парламент в Брюксел 10 законодателни текста за реформиране на европейската политика в региона на миграцията и убежището. Те бяха контрактувани с страните членки през декември 2023 година
Солидарност и отговорност
За да се подкрепят страните от Европейски Съюз, подложени на миграционен напън, другите страни членки ще би трябвало да дадат своя принос, като реалокират претендентите за леговище или лицата, ползващи се с интернационална протекция, на своя територия, като вземат участие финансово или дават оперативна и техническа поддръжка. Критериите, според които дадена страна членка е способена за разглеждането на молби за интернационална протекция (т.нар. Дъблински правила), също ще бъдат обновени.
Справяне с спешни обстановки
С Регламента за справяне със обстановки на рецесия и форсмажорни условия се основава механизъм за реагиране при ненадейно увеличение на броя идващи, като се подсигурява взаимност и поддръжка за страните членки, изправени пред извънреден приток на жители на трети страни. Новите правила ще обгръщат и инструментализирането на мигрантите, т.е. когато те се употребяват от трети страни или враждебни недържавни участници за опити на дестабилизиране на Европейски Съюз. Такъв бе казусът със скупчване на мигранти в Беларус по границите с Латвия, Литва и Полша.
Скрининг на жители на трети страни по границите на Европейски Съюз
Лицата, които не дават отговор на изискванията за влизане в Европейски Съюз, ще бъдат подложени на процедура за прелиминарен скрининг, в това число определяне на самоличността, събиране на биометрични данни и инспекции на здравето и сигурността, в границите на интервал до седем дни. Държавите членки ще би трябвало да основат самостоятелни механизми за наблюдаване, с цел да подсигуряват зачитането на главните права.
По-бързи процедури за даване на леговище
В целия Европейски съюз ще бъде открита нова обща процедура за даване и лишаване на интернационална протекция. В бъдеще обработването на молбите за леговище на границите на Европейски Съюз ще би трябвало да протича по-бързо, с по-кратки периоди за неоснователни или неприемливи молби.
Регламент за " Евродак "
Данните на лицата, идващи нелегално в Европейски Съюз, в това число пръстови отпечатъци и портретни фотоси на навършилите 6 години, ще бъдат съхранявани в реформираната база дакткилоскопични данни „ Евродак “. Органите ще могат да записват и дали някое лице може да съставлява опасност за сигурността, дали е проявявало експанзия или е носело оръжие.
Квалификационни стандарти за признаването на статут
Парламентът поддържа нови единни стандарти за всички страни членки за признаването на статут на емигрант или статут на субсидиарна протекция, както и във връзка с правата, предоставени на лицата, които дават отговор на изискванията за протекция. Държавите членки следва да правят оценка ситуацията в страната на генезис въз основа на информация от Агенцията на Европейски Съюз в региона на убежището, а статутът на емигрант ще бъде преразглеждан постоянно. Кандидатите за протекция ще би трябвало да останат на територията на страната членка, която дава отговор за тяхната молба или в която е предоставена закрилата.
Приемане на претенденти за леговище
Държавите членки ще би трябвало да подсигуряват равностойни стандарти за приемане на търсещите леговище лица, да вземем за пример във връзка с жилищното настаняване, учебното обучение и опазването на здравето. Регистрираните претенденти за леговище ще могат да стартират работа най-късно до шест месеца след подаване на молбата. Условията на задържане и ограничението на свободата на придвижване ще бъдат контролирани, с цел да възпира придвижването на претендентите из Европейски Съюз.
Безопасен и легален път към Европа
Съгласно нова рамка за презаселване и филантропично приемане страните членки ще предложат да одобряват на доброволна основа приети от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) бежанци от трети страни, които ще пътуват до територията на Европейски Съюз по легален, проведен и безвреден метод.
Какво следва
След като пакетът бъде публично утвърден от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз, законите ще влязат в действие след публикуването им в Официален вестник. Очаква се регламентите да стартират да се ползват след две години. Що се отнася до Директивата за изискванията на приемане, страните членки ще разполагат с две години, с цел да вкарат измененията в националното си законодателство.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР