Мокър сняг и/или дъжд ще вали в почти цялата страна

...
Мокър сняг и/или дъжд ще вали в почти цялата страна
Коментари Харесай

Чадърът няма да е излишен днес: ще валят мокър сняг и проливен дъжд

Мокър сняг и/или дъжд ще вали в съвсем цялата страна през днешния ден, предизвестява Националният институт по метеорология и хидрология. Първата степен за евентуално рисково време - жълт код - е разгласен за 17 области, в това число София-град. Оранжев е кодът в други пет: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Не се чака да вали и няма код в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище и Разград.

Промяната на времето е под въздействие на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон.

В Северозападна България и по високите полета на Западна ще вали дъжд и влажен сняг, в останалите региони - дъжд, в планините над 800 - 1000 м - сняг. В североизточните региони ще нахлуе леден въздух, дъждът ще минава в сняг и ще има условия за поледици .

Количествата дъжд за денонощието в множеството региони ще са 15-20 л/кв.м, в Рило-Родопската област - 35-40 л/кв.м.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат сред 0° и 5°, по Черноморието и югоизточните региони до 7°-8°, а оптималните – от 0°-3° в западните региони до 10°-11° тук-там в Източна България. Привечер в Югозападна България преваляванията краткотрайно ще спрат и облачността за малко ще се раздра.

Над планините ще е облачно с превалявания, най-вече от сняг. Ще духа мощен вятър от южната четвърт и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 2°, на 2000 метра – към минус 1°.

Над Черноморието ще е облачно с превалявания от дъжд. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен вятър от изток-югоизток, който по здрач ще се ориентира от североизток. Максималните температури на въздуха ще са 9°-10°. Температурата на морската вода е 6°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР