Можете ли да си представите голям град без нито една

...
Можете ли да си представите голям град без нито една
Коментари Харесай

Защо бе забранено влизането на електромобили Tesla в китайски курорт

Можете ли да си визиите огромен град без нито една Tesla? Като се има поради какъв брой известни са те в днешно време, като това се случи последователно, само че и с много бързи темпове откогато Илон Мъск основава компанията през 2003 година. Днес огромен град без нито една Tesla наподобява като нещо от от дълго време отминалото минало.

Но както оповестява Reuters, един регион в Северен Китай трансформира това в действителност. Областта Бейдайхе не разрешава на всички коли Tesla да влизат на територията му през идващите два месеца. Тя е дом на морски курорт в северната провинция Хъбей, който е на брега на Бохайско море и където почиват към 74 милиона души всяко лято.

Причината за възбраната не е толкоз в поддържането на умерено крайбрежие без коли, а във обстоятелството, че Бейдайхе е хазаин на годишна свръхсекретна среща на върха на висшето китайско управление.

Събитието постоянно е обгърнато в загадка - изключително за задгранични наблюдаващи. Точните дати в никакъв случай не се афишират и всяка година се появява известно отразяване на това събитие едвам откакто срещата на върха към този момент се е състояла.
`Защо

„ Привидно годишен отпуск (за висшите водачи на Китай), с цел да се провиснал и да се насладят на дългите плажове на именития северен курортен град, само че в действителност това е най -следеното импровизирано събитие в политическия календар на нацията “, написа журналистът Уилям Джън за South China Post през 2020 година

От пътната полиция в Бейдайхе обявиха през Reuters, че възбраната за електрически автомобили Tesla е въведена заради " национални въпроси ". От локалните управляващи не дават спомагателна информация за какво възбраната е точно против колите на Tesla и не визира нито една друга задгранична марка. А Tesla, която разпусна своя PR екип, не може да бъде открита за коментар. Но както всички експерти настояват, става дума от опасения за шпионаж посредством електрическите автомобили Tesla.

Като цяло Tesla имаше сложен старт на китайския пазар. От една страна, тези коли са необикновено известни - компанията има фабрика в Шанхай, която създава по 2 100 електрически транспортни средства дневно, а продажбите в Поднебесната страна съставляват повече от половината транспортни средства, които компанията е доставила по целия свят през 2021 година

„ Наистина мисля, че Китай е бъдещето “, сподели Мъск при откриването на фабриката през 2019 година В подмяна китайското държавно управление го улесни с редица данъчни облекчения, заеми и разрешителни. Както в Съединени американски щати и доста други страни по света, Tesla е знак на статут, желан и от доста богати поданици на Китай.
`Защо

Близостта на Мъск с китайските управляващи провокира рецензии в Съединени американски щати. Основателят на Amazon Джеф Безос един път сподели, че предлагането на Мъск да купи Twitter може да даде на Китай много огромно преимущество в пропагандата на страната по света.

Но поради властническото управление на Китай, благополучието на всяка задгранична компания постоянно е по волност на локалните управляващи. През 2021 година Китай забрани на колите Tesla да паркират във военни или държавни комплекси заради опасения, че избрани камери и сензорни технологии могат да бъдат употребявани за събиране на държавна информация.

По това време Мъск сподели, че рискът от затваряне и загуба на китайския пазар е прекомерно огромен, с цел да се обмисли присъединяване в някакъв тип шпионаж. Но очевидно това изказване не е стигнало до ушите на китайските управляващи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР