Можеше да е сцена от филм на Франсис Фрод Копола,

...
Можеше да е сцена от филм на Франсис Фрод Копола,
Коментари Харесай

В Германия се питат как се стигна до апокалипсиса с акваруима в хотел Радисън

Можеше да е сцена от филм на Франсис Фрод Копола, само че не е. В петък - даже не 13-ти - шестнадесет метров аквариум във формата на цилиндър - най-големият от този вид в света, падна и изсипа един милион литра вода във фоайето на хотел " Радисън " на ул. " Карл Лиебкнехт " в Берлин.

Огромната вълна от солена вода отнася със себе си маси, столове и порти и се разлива на улицата, носейки със себе си стотици мъртви риби.

Двама души са леко ранени при случая. Стотици изплашени посетители на хотела стартират да се изтеглят, бягайки с куфарите си на колела към рейсовете, обезпечени от общината. " Можете да усетите страха им ", написа " Sued Deutsche Zeitung " в собствен репортаж по тематиката.



Aquadom е най-големият провесен аквариум в света - или по-скоро " беше ". Инсталиран е през 2003 година с обещанията за цялостна сигурност на структурата. Вътре в него даже е ситуиран асансьор.

Почти всички от 1500-те риби измират при случая, като пожарникарите на Берлин въпреки всичко съумяват да спасят някои от по-малките морски екземпляри.

Новината е на всички места в медиите по всички краища на света - New York Times, BBC, Le Parisien, Al Jazeera. Кметицата на Берлин Франциска Гифи, която идва на мястото през вчерашния ден с екипи за незабавна помощ, разяснява пред Spiegel: „ Това е необикновено, наподобява като след цунами. Ако имаше хора, през днешния ден щяхме да скърбим за безчет смъртни случаи “, споделя тя. " Хората нямаше да имат късмет ".

За шанс, до момента в който аквариумът пада, гостите в хотела спят. Заедно с личния състав става въпрос за близо 400 души. Гледката пред очите им е като от атентат.

Пожарната изключва незабавно електричеството в постройката, с цел да предотврати токови удари в наводнените сутерени. Водоснабдяването също е спряно, с цел да не може да изтича спомагателна вода през разрушените тръби. С екип от кучета първите избавителни сили претърсват приземния етаж на хотела за затрупани хора.

В идващите часове специалисти ревизират дали постройката е постоянна, тъй като изтичащата маса вода може да е я развалила по този начин, че да би трябвало да бъде незабавно укрепена. В същата постройка се намират и експонати от музея на Германска демократична република. Засега няма информация за вреди там.

Аквариумът е огромна атракция освен за гостите в хотела. Разположен на най-хубавото място в столицата на Германия сред Острова на музеите и " Александерплац ", той притегля доста туристи, само че и учебни класове и фамилии.

В Берлин никой не желае да мисли какво би се случило в многолюден миг.

 Берлин - Аквадом
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР