Можем много да си говорим за начините, по които Холивуд

...
Можем много да си говорим за начините, по които Холивуд
Коментари Харесай

Филмовите герои, за които не знаехте, че са базирани на истински хора

Можем доста да си приказваме за методите, по които Холивуд прецаква филмите, сякаш основани на същински истории. Няма нищо, което Холивуд да прави по-зле от реализма.

Но и противоположното е правилно. Оказва се, че някои от най-нереалистичните персонажи, от нелепи незаконни босове до злокобни серийни убийци и остроумни ченгета, са основани на същински хора.

5. Мръсният Хари Калахан от „ Мръсният Хари “

В първия филм, героят на Клинт Истууд беше контрольор от полицията на Сан Франциско. Когато не беше ангажиран да убива отрепки и да се пробва да опази града си, той беше по следите на Скорпиона – откачен сериен палач, който обичаше да си играе с полицията. И тъй като никой не се ебава с Хари Калахан, може да се каже, че по този начин килърът си подписа смъртната присъда.

Истината е, че Мръсният Хари, едно от най-коравите копелета, появявали се на огромния екран, е въодушевен от Дейв Точи.

Точи, също като Хари, е бил ченге от Сан Франциско, а „ Мръсният Хари “ не е първият, нито последният път, когато някой го вкарва във филм. Още през 1968г в „ Булит “ основният воин е основан на него. Но няколко години по-късно Точи става знаменит като едно от ченгетата, преследващи Зодиака.

Така през 1971г Точи може да бъде открит в персонажа на Мръсният Хари, където е по петите на Скорпиона. Разликата тук е, че до момента в който Зодиакът по този начин и не е хванат, Мръсният Хари открива Скорпиона и го убива.

През 2007г Точи се вижда на огромния екран още един път, този път с същинското си име, когато Марк Ръфало го играе в „ Зодиак “ на Дейвид Финчър.

4. Франк Костело от „ От другата страна “

Като глава на ирландската мафия в Бостън, Франк Кастело, изигран от Джак Никълсън, имаше отговорност да надзирава голяма престъпна империя, да провежда всевъзможни убийства и да огорчава живота на Мат Деймън.

Човек може да се зачуди по какъв начин съумява да всява подобен безпорядък и в това време да избегне пандиза, откакто по петите му са полицията на Бостън, щатската полиция и ФБР.

Естествено, много му оказва помощ фактът, че има къртица при ченгетата. Със сигурност е добре и един от най-доверените служители на реда да ти споделя какво можеш да очакваш.

А, на всичкото от горната страна Костело е и скришен осведомител на ФБР, което прави паяжината от заблуди толкоз нелепа, че мъчно би могла да бъде разплетена. Никой не би могъл да провежда и поддържа сходна скица за дълго, нали по този начин?

Запознайте се с Уайти Бълджър – същински мафиотски необут от Бостън, който е имал собствен човек измежду сътрудниците, до момента в който в това време е бил осведомител на ФБР.

Макар „ От другата страна “ да е римейк на хонконгския „ Вътрешни афери “, ролята на мафиота е по-голяма в холивудската версия, а действието е преместено в Бостън, където е вършеел и Бълджър. Някои от старите му сътрудници пък даже са били съветници за кино лентата.

След десетилетия закононарушения и гангстерски убийства, Бълджър се трансформира в най-влиятелния под земята необут в града. Също като персонажа на Никълсън, той става толкоз прочут, че всички са знаели кой е и с какво се занимава. И все пак, дълго време не влиза в пандиза.

Също като Костело, той снася информация на ФБР за хората под него, до момента в който в това време Джон Конъли от ФБР му дава защита.

В последна сметка покупко-продажбите му с опиати водят до падението му и в този момент той е затворен до живот.

3. Зоро

Зоро е показан за първи път на света през 1919г от Джонстън Маккъли. Повечето обаче се срещат с него през 1998г, когато Катрин Зита-Джоунс се появи в „ Маската на Зоро “.

През деня Зоро е Диего де ла Вега – богат и отегчителен загубеняк без упоритости и ползи. През нощта обаче той облича черния костюм, излиза от подземното си укритие и раздава правораздаване из Калифорния.

През 19-и век Хоакин Муриета е лидер на противозаконната група „ Петимата Хоакина “, състояща се от него и още четирима негови адаша.

Бандата правила голям брой обири в Сиера Невада и съгласно легендата употребила парите, с цел да оказва помощ на бедните. За страдание това не се нравило на губернатора, който провел хайка за залавянето на Муриета и другарите му.

Хайката открива Муриета, убива го и показва главата му като доказателство, че са се справили с казуса. Така Муриета се трансформира в легенда и локален воин.

2. Травис Бикъл от „ Шофьор на такси “

Бикъл влезе в историята като един от най-предизвикателните герои в американското кино. Социално несъответстващ отшелник с илюзии за величия и нездравословна фикс идея по оръжията – той е индивидът, на който се възхищава всеки откачен стрелец.

Карайки таксито си, Травис попада в мрачния живот на Ню Йорк Сити, където се среща със сводници, наркодилъри и Албърт Брукс. Изпълнен с омерзение и яд, той записва мислите си в дневник и постепенно се спуска към лудостта.

Накрая прибягва до принуждение, пробвайки се да убие политика Чарлз Палантайн. След несполучливия опит обаче, той се отървава от непотребните патрони, като ги изстрелва към Харви Кайтел и още двама.

Артър Бремър, също като Бикъл, бил уединен, обществено отчужден юноша. Във кино лентата, когато Бикъл си урежда среща със Сибил Шепърд, той саботира евентуалната връзка като я води на порно филм. Подобно на него, Бремър най-сетне съумява да си откри другарка, само че проваля нещата като приказва само за секс и й демонстрира нецензурен фотоси.

След раздялата, Бремър стартира да преследва някогашната си и обръсва главата си. И той води дневник, в който разказва проектите си да убие Ричард Никсън или Джордж Уолъс. След несполучлив опит за нападение на Никсън, той се задоволява с Уолъс, като съумява да му пусне няколко патрона, преди да бъде арестуван. Прави това, до момента в който носи тъмни очила и значка на Уолъс. Не съумява да го убие, само че Уолъс остава неподвижен.

1. Норман Бейтс от „ Психо “

Като положителното момче на мама, когато майка му умира, Норман се помирява с гниещия й мъртвец. Когато Джанет Лий му идва на посетители, Норман съумява да зърне тялото й, само че на майка му (която както помните е мъртва!) това не й се нрави изключително. Затова тя взема нож, с цел да й го покаже. И като споделяме „ тя “, имаме поради Норман, облечен в облеклата на мъртвата си майка.

Също като доста други икони на ужаса, Норман е по модел на серийния палач Ед Гейн, чийто психически профил и скандална популярност въодушевяват писателя Робърт Блок, създател на книгата „ Психо “.

Израствайки под грижите на своята майка фанатичка, Ед Гейн, също като Норман, е доминиран от въздействието й. Тя му постанова прецизен честен кодекс, съгласно който алкохола, дамите, другарството и живота по принцип са най-злите неща.

Както може да се чака, дребният Ед не е имал доста другари. Основната му връзка е с майка му, а когато тя умира, той не го понася изключително добре.

След като локална жена изчезва, полицията претърсва дома на Ед, където открива внушителна сбирка от разлагащи се телесни елементи, в това число обезглавени трупове, човешки черепи, носове и така нататък

Разбира се Гейн не е държал натрупа на майка си в къщата. Не, вместо това той постоянно ходел до гробището, където изравял трупове на дами, които съгласно него приличали на майка му.

И не се е обличал с облеклата на майка си, с цел да убива своите жертви, това би било неуместно. Не, Гейн одирал кожите на дамите и ги носил върху себе си.

Вероятно сте се досетили, че това е вдъхновението и за серийния палач от „ Мълчанието на агнетата “.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР