Можем ли просто да ги отстрелваме? Това бе инстинктивният въпрос,

...
Можем ли просто да ги отстрелваме? Това бе инстинктивният въпрос,
Коментари Харесай

Свалянето на дронове се превръща в голям бизнес

Можем ли просто да ги отстрелваме? Това бе инстинктивният въпрос, който светът си зададе, откакто предходната година досадни дронове проникнаха на територията на лондонското летище " Гетуик ", нарушавайки графика на пътническите полети и в последна сметка причинявайки пропуснати изгоди за милиони английски лири.
За някои компании отстрелването на дронове е решение, което може да има рискови и непредвидими последствия. Те стартират да мислят за по-добри разновидности - изстрелване на мрежа, радиоелектронно заглушаване, прихващане с по-голям дрон.
Тези компании са част от процъфтяваща промишленост, която предлага безчет решения с вярата да бъдат позволени проблемите, причинявани от дронове, които летят там, където нямат работа. 
Федералното ръководство за авиация на Съединени американски щати при започване на 2018 година регистрира над един милион регистрирани дрона, а банкова група Goldman Sachs предвижда, че към 2020 година ще се продават над 7,8 милиона потребителски дронове - бранш, носещ доходи от 3,3 милиарда $. 
С разпространяването на дроновете обаче евентуално ще се усилят и огромните произшествия, което повдига въпроса по какъв начин да се държат под надзор тези непредсказуеми устройства.
" Законите няма да спрат дроновете, единствено технологията може да го направи ", споделя Йорг Лампрехт, основен изпълнителен шеф и съосновател на компанията Dedrone Holdings Inc., която се е специализирала в откриването на дронове. 
" Надпреварата е в ход, бъдещето е безпилотно, само че ние би трябвало да останем виновни и да държим нещата под надзор ", добавя той.

Гугъл, Amazon

Дроновете стават по-евтини, по-достъпни и все по-често се употребяват в бизнеса. Wing Aviation LLC - поделение на Alphabet, холдинга майка на Гугъл - предходната седмица стана първият оператор на дронове, който получи от федералното държавно управление позволение за активност като авиопревозвач, което разрешава на компанията да стартира да прави доставки в небето над Съединени американски щати.
Amazon опитва с доставки с дронове, а строителни компании като McCarty Buildings Cos. ги употребяват за наблюдаване на обектите си. Фотографията с дронове се популяризира от ден на ден и докара до образуване на фестивали за филми, снимани с дронове, а основаването на устройства за надпревари набира известност. Да не забравяме и финансовите играчи, които могат да влагат във фондове, работещи с акции на компании за дронове.
Когато обаче дроновете се трансфорат в проблем и е належащо да бъдат открити и деактивирани, е прекомерно рисково просто да бъдат отстреляни, даже в случай че това наподобява най-лесното решение, показва Артър Холанд Майкъл, съдиректор на Центъра за проучване на дроновете в колежа Бард, Ню Йорк. Куршумите, предопределени за дроновете, все би трябвало да паднат някъде и вероятно могат да нанесат вреди или да наранят хора.

Пъргави летци

Във всеки случай дроновете не се смъкват елементарно. Да вземем за образец DJI Phantom 4, най-популярния дрон в Съединени американски щати, съгласно данните на Федералното ръководство за авиация, оценени от Бард. Този дрон, който към този момент е има и по-нови модификации, се движи с оптималната скорост от 45 благи (72 км) в час, може да лети на височина до 6 километра в продължение на близо 30 минути, сочат напътствията на производителя SZ DJI Technology Co.
Дроновете, създадени за надпревари, са даже още по-пъргави. Максималната им скорост може да доближи трицифрени стойности, те могат да сменят посоката мигновено и имат рисковата податливост да падат от небето, когато бъде пресечен сигналът им от оператора.
" Просто не можете да се справите със съществуващите технологии, които се употребяват за събаряне на нормалните авиационни машини ", отбелязва Холанд Майкъл.

Причинители на безпорядък

Дронове са причинявали безпорядък много пъти. В случая с летище " Гетуик " нахлуване на дронове на територията на аерогарата блокира пътуванията на над 120 000 души за над 36 часа. През август предходната година два дрона, натоварени с експлозиви, нападнаха венецуелския водач Николас Мадуро по време на боен церемониал.
През 2015 година дрон се приземи на покрива на офиса на японския министър председател Шиндзо Абе. Също през 2015 година дрон инцидентно се разруши на моравата на Белия дом, което наложи краткотрайно блокиране на президентската резиденция.
" Това е огромен проблем, освен това освен за летищата, само че и за всички, които споделят общо въздушно пространство ", показва Джим Хол, някогашен ръководител на Националния съвет за сигурност на превоза. 
Редица компании, измежду които Dedrone, OpenWorks Engineering Ltd., Fortem Technologies Inc., DroneShield Ltd. и благотворителната организация с нестопанска цел Бател настояват, че имат решения. Технологията, по която работят, е доста нова, от време на време толкоз нова, че терминологията даже към момента не е стандартизирана. 

Оръдия и мрежи 

Американската OpenWorks продава оръдие, което се носи на рамо и изстрелва мрежа, улавяща дрона. 
DroneShield, чиято централа е в Сидни, предлага огромна, завършена като револвер, станция за дейни разстройства, която принуждава дрона да се приземи или да падне от небето. 
Dedrone, от Сан Франциско, основава клетъчна мрежа, създадена да открива и разпознава дронове на основата на връзката им с оператора. Мрежата прихваща сигналите и подава информацията на спомагателна система за дейни разстройства, създадена от Бател. 
Fortem Technologies употребява профилиран радар, с цел да открива дрона и го " прикрепя " към по-голям и по-бърз дрон. Устройството DroneHunter на компанията може да преследва задачата " като куче на каишка " и да докара до залавянето й, изяснява основният изпълнителен шеф на компанията от щата Юта Тимъти Бийн. 
OpenWorks показва, че към този момент е инсталирала стотици свои устройства. DroneShield, която направи борсовия си дебют през 2016 година и се котира на Австралийската фондова борса, през март подписа съглашение със STC Specialized, поделение на Saudi Telecom Company, за съдействие при опциите за продажби. 

Внимателно използване 

Тези технологии обаче би трябвало да се употребяват деликатно и целеустремено. Дроновете се одобряват за летателни апарати, контролирани от федералното законодателство, и също като нормалните авиомашини е нелегално те да бъдат саботирани и разрушавани от жителите. Наказанието може да стигне до 20 години затвор, показва Майкъл Бейлкин, юрист в денвърския офис на Fox Rothschild - юридическа адвокатска фирма, профилирана в законодателството, което контролира статута на дроновете, употребявани от медии и в развлекателния бранш. 
" Няма изключения, в случай че летателният уред не наруши персоналното ви пространство ", добавя Бейлкин. Дори тогава дронът би трябвало неведнъж да е тормозил избрана персона, а ответните дейности би трябвало да са пропорционални, прецизира той. 
" Въздушното пространство не се дефинира по същия метод като границите на земите ви. Въздушното пространство над къщата ви не е ваша благосъстоятелност ", добавя юристът. 
Устройствата, които имат за цел да заглушават сигналите на дроновете, надлежно не могат да се употребяват отвън избрани строги параметри. Това са стеснен кръг устройства, които законът позволява да бъдат употребявани единствено от федерални организации. А с новите технологии идват и нови ограничавания. Заглушаващите устройства не вършат разлики сред задачите и в последна сметка биха могли да нарушат действието на всичко - от безжичен интернет до други самолети. Дроновете преследвачи пък би трябвало да бъдат по-бързи и по-пъргави от задачите им, което изисква обилни софтуерни нововъведения. 
За Хол, някогашния началник на Националния съвет за сигурност на превоза, отговорът включва по-добро законодателство, технология на военно ниво и по-близко съдействие по този въпрос сред управляващите и операторите. 
" Въпросът за дроновете е извънредно значим. Това е първостепенна причина за паника, на която, съгласно мен, множеството американци не обръщат внимание ", добавя той.

Майк Цзюан, организация Блумбърг/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР