Можем да смятаме, че четвъртата вълна затихва. Смъртността спада, но

...
Можем да смятаме, че четвъртата вълна затихва. Смъртността спада, но
Коментари Харесай

Проф. Мира Кожухарова: Вече 30% от населението е ваксинирано

" Можем да считаме, че четвъртата вълна затихва. Смъртността спада, само че остава на високи равнища поради недоброто здравословно положение на българите, проблемите в системата на опазването на здравето. В България случаите, които приключват съдбовно, са при неимунизирани, и то в рисковите групи ".

Това сподели пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, консултант на министъра на опазването на здравето.

Тя акцентира, че зеленият документ е грижа за персоналното здраве и за здравето на близките.

" Сертификатът имаше два позитивни резултата. Хората започнаха да се тестват доста, което даваше опция да се откриват рано случаите. Освен това започнаха да се имунизират доста повече хора. Вече имунизираните са 30% от популацията... Зеленият документ ни обезпечава оптималната опция за сигурност ".

В предаването " Неделя 150 " проф. Кожухарова разясни, че у нас към момента няма публично регистриран случай на Омикрон.

" Възможно е този вид да провокира по-лека клинична картина. Притеснява ме това, че толкоз бързо нараства. Когато има огромен брой инфектирани хора, постоянно има и по-тежки случаи. Затова дано повече хора да се имунизират ".

По думите ѝ в Народното събрание епидемиологичният риск не е дребен:

" Там не се оцени, че зеленият документ е мярка за сигурност. Редно е една противоепидемична мярка, която се отнася към един съответен извършител, да се отнася еднообразно за всички хора ".

По думите ѝ всички специалисти би трябвало да оказват помощ на новия екип на Министерството на здравеопазването, тъй като е в полза на всички.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР