Можем да седнем на масата на преговорите и да ги

...
Можем да седнем на масата на преговорите и да ги
Коментари Харесай

Николай Денков: Имам доверие на Мария Габриел, ако е готова – да се върне на преговорите

" Можем да седнем на масата на договарянията и да ги довършим по рационален метод ",заяви тази заран министър председателят в оставка Николай Денков.

 

„ Искам да договарям с хора, които са подготвени да продължат да работят по програмата за развиване. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е подготвена – да се върне на договарянията и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води ", сподели той по БТВ с уточнението, че тази негова позиция не е разисквана с останалите водачи на ПП-ДБ.

 

„ Това е единствената опция, която може да ни изкара положително от актуалната обстановка. Това е мое персонално мнение, не съм сигурен, че другите политици от Политическа партия са подготвени на такава крачка. Трезвият разбор на обстановката демонстрира, че различен положителен ход няма. Единственият метод е да се върнем още веднъж на верния път, по който се търси единодушие. Ако някой би трябвало да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна.Не се апелирам на никой, нашият акт през вчерашния ден беше доста явен – или ще работим по нашата стратегия, или България отива към неразбираемо бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС ", добави Денков.

Според Денков в договарянията би трябвало да вземат участие водачите на обединенията.  

 

Денков разгласи, че е изпратил декларация с противоречие да бъде част от кабинета на Мария Габриел. Едно копие е изпатено в Народното събрание, а другото е при президента, сподели той пред Мария Цънцарова от БТВ.

 

„ Вчера до 13 ч. бяхме на договаряния. В 13 ч. влезе пиарът на ГЕРБ-СДС, сподели на преговорния екип „ Време е “ и те станаха и си потеглиха. Научих, че има лист с имена на министри от медиите, когато беше показан в президентството. Преди това и в персонален диалог с госпожа Габриел и по време на договарянията категорично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя сподели: „ Това няма да стане, това няма да съм аз “, разкри Денков.

По думите му договарянията са били прекратени на финалната права.

 

Николай Денков уточни, че той самият не се е съгласявал да заема поста на министър по европейските въпроси.


„ Бяхме стигнали съвсем до края. Обсъждахме един-единствен министър и няколко благоприятни условия за второто лице и 3-4 параграфа, които трябваше да се уточнят по съглашението.

През цялото време казвахме „ дано да довършим този развой “, само че някой различен дръпна шалтера и изпрати Габриел при президента с този лист “, съобщи министър председателят в оставка.

 

„ Все още се надявам, че разсъдъкът ще надделее, имаме още пет дни и да довършим договарянията по рационален метод. Не я поканвам, споделям, че в този миг има един метод да излезем положително – да довършим договарянията по метод, който да бъде допустим за двете страни с присъединяване на водачите, тъй че да има общо решение.

 

През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от наша страна, не участваше в тези договаряния и в този момент най-вероятно ще се опита да трансферира цялата виновност за тази нелепа обстановка на преговорния си екип “, сподели Николай Денков.

 

„ Искам да договарям с хора, които са подготвени да продължат да работят по програмата за развиване. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е подготвена – да се върне на договарянията и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води ", добави Денков пред Би Ти Ви.
По думите му тази негова позиция не е разисквана с останалите водачи на ПП-ДБ.

 

„ Това е единствената опция, която може да ни изкара положително от актуалната обстановка. Това е мое персонално мнение, не съм сигурен, че другите политици от Политическа партия са подготвени на такава крачка. Трезвият разбор на обстановката демонстрира, че различен положителен ход няма. Единственият метод е да се върнем още веднъж на верния път, по който се търси единодушие. Ако някой би трябвало да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се апелирам на никой, нашият акт през вчерашния ден беше доста явен – или ще работим по нашата стратегия, или България отива към неразбираемо бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС ", добави Денков.

 

Той изясни, че решението да се занесе листата с министри в президентството без да бъде координиран с тях подхожда на ползите на мафията. По думите му договарянията са били прекратени на финалната права. 

„ Все още се надявам, че разсъдъкът ще надделее, имаме още пет дни да довършим договарянията по рационален метод. Не я поканвам, споделям, че в този миг има един метод да излезем положително от обстановката – да довършим договарянията по метод, който да бъде допустим за двете страни с присъединяване на водачите, тъй че да има общо решение “, сподели Николай Денков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР