Можем да изборим някои много важни от тях - Висшия

...
Можем да изборим някои много важни от тях - Висшия
Коментари Харесай

Ще има ли челен сблъсък ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС извън парламента? frognews.bg

Можем да изборим някои доста значими от тях - Висшия правосъден съвет, Българска народна банка, Комисия за защита на конкуренцията. С изминал мандат работят и други държавни институции. Ако Народното събрание не задейства процедурите по избори, актуалното си управление могат да запазят и всевъзможни контролни органи като КПКОНПИ и всички останали, чиито ръководители се избират от народните представители.

Мандатът на сегашния Висш съдебен съвет изтече при започване на октомври предходната година. Изборът на 11 нови членове от парламентарната квота стана неосъществим, тъй като на практика бе невероятно да се събере нужното болшинството от ⅔ (160 гласа), с което би трябвало да бъде одобрен всеки един от претендентите поотделно.

Мнозина са склонни да подценяват тематиката за Висш съдебен съвет, без да си дават сметка, че ролята на този орган не се свежда до решението за мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това, което визира всички без изключение, е, че от Висш съдебен съвет зависи какви ще са съдиите, които вземат решение делата на хората, какви ще се прокурорите, от които зависи дали да проверяват обещано закононарушение, или не. Именно Висш съдебен съвет назначава и покачва всички магистрати, той санкционира за пропуски и всеки обособен състав на съвета, всеки обособен негов член взема решение тази задача съгласно разбиранията си.

Парламентът би трябвало да попълни състава на Висш съдебен съвет с 11 души от своята квота, както и 11 за Инспектората към Висш съдебен съвет, отпред с основния контрольор Теодора Точкова, определена през април 2015 година Мандатът на основния контрольор е петгодишен, а на инспекторите - четиригодишен. Една от главните аргументи съставът на ИВСС да не е сменен и към днешна дата е, че за него се изисква болшинство от 2/3 от народните представители - невероятно достижение за неналичието на държавно управление и фрагментирани парламенти.

Мандатът на Димитър Радев отпред на Българска народна банка изтече през лятото на 2021 година Поредицата къси парламенти не съумяха да проведат сполучлива процедура по желание на негов правоприемник. Предишният парламент бе най-близо - имаше двама претенденти - Любомир Каримански от " ИТН " и Андрей Гюров от " Продължаваме промяната ", които изложиха своите концепции за развиването на централната банка, само че нито Каримански, нито Гюров съумяха да съберат задоволително поддръжка в пленарната зала.

 

Трябва да бъдат заменени и подуправителите Калин Христов (Управление " Емисионно " ) и Нина Стоянова (Управление " Банково " ). Тримата са с шестгодишни мандати, определени са през юли 2015 година

На прицел е и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Политическа партия и Демократична България бяха на косъм да доведат до промяна на състава ѝ като първо понижат от 7 на 5 години мандата на членовете ѝ. Мандатите бяха удължени от последния кабинет " Борисов ", откакто от самата Комисия за защита на конкуренцията си желаеха това. Комисията е известна със противоречивите си през годините решения.

КПКОНПИ се управлява от заместника на Цацаров Антон Славчев, а Комисията също е обект на нови хрумвания. На дневен ред още от предишния парламент са два плана - на Политическа партия и на министъра на правораздаването Крум Зарков. Те бяха неодобрени и на процедура придвижване по тях нямаше до разпускането на Народно събрание. Очакването бе промяната да тръгне в този парламент, само че по кое време и дали въобще - следва да забележим.

Предстои избирането на Главен контрольор и 10 инспектори от Инспектората към ВСС; Председател и четирима членове на Комисията за отбрана на персоналните данни; Председател, зам.-председател, секретар и шестима членове на Комисията за откриване на документи и за оповестяване на принадлежност на български жители към държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална армия; Председател на Комисията за финансов надзор; Управител на Националния застрахователен институт; Председател, двама зам.-председатели и двама членове на Сметната палата; Председател, зам.-председател и трима членове на Комисията за отбрана от дискриминация; Председател на Комисията за енергийно и водно регулиране; Управител на Националната здравноосигурителна каса и други

Има и други държавни институции, където предстоят промени и където могат да кръстосат шпаги двете ръководещи обединения. Очаква се да засъскат змии и гушери от разнообразни ъгли. Но се чака и двете обединения деликатно да се оглеждат и ослушват за гнили ябълки в кадровата си политика. Особено деликатни би трябвало да са от " Продължаваме промяната ", които към този момент се опариха от дейностите и разкритията на някогашния си член Радостин Василев.

 

Калин Джумайски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР