Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид

...
Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид
Коментари Харесай

Петков: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост

Можем да бъдем оптимисти за идващото десетилетие, в случай че вземем поради поуките от миналите 10 години. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изявлението си по време на полемиката " Изгубено десетилетие? " в границите на Годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос. Премиерът уточни, че в годините обратно не са направени задоволително стратегически стъпки, които да не разрешат повишаването на зависимостта на Европа от съветския газ и да противодействат на хибридните офанзиви.

По въпросите на сигурността и защитата също липсвало задоволително стратегическо мислене по отношение на логистиката по източния фланг. Петков уточни и казуса с непознатите сътрудници, който е изключително настоящ в България. Според министър-председателя точно всички позволени пропуски не са дали опция да има отговарящ отговор на енергийната рецесия и войната в Украйна.

" Изводът е, че би трябвало да действаме дружно ", посочи министър-председателят Кирил Петков и даде образец по какъв начин в къси периоди след прекъсването на доставките от " Газпром “ България съумя да откри други възможности. Според премиера оптималното потребление на инфраструктурата в района дава опция за енергийна диверсификация освен на България, само че и на Балканите. Петков подчертава върху смисъла на това да бъде реализирана синергия в района и да бъдат направени стъпки за повече резистентност. Като резултат министър председателят Петков изрази вяра, че в края на актуалната година България ще бъде самостоятелна от съветския газ и ще има доста по-зелена стопанска система.

В Давос министър председателят Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния стопански конгрес, която се организира в интервала 22-26 май, минава под мотото " Историята в повратна точка: държавни политики и бизнес тактики “. Форумът събира над 2000 стопански и политически водачи, интелектуалци, публицисти и специалисти от целия свят, които имат опция да дискутират необятен кръг настоящи въпроси, измежду които възобновяване на световното съдействие, възвръщане на икономическото равновесие, битка с промените на климата, промяна на промишлеността, нововъведения, ръководство и киберсигурност и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР