Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а

...
Можем да бъдем енергийно независими не само от Русия, а
Коментари Харесай

Сандов: Можем да бъдем енергийно независими от Русия


Можем да бъдем енергийно самостоятелни освен от Русия, а въобще. Това изисква време и верни подходи. Технологиите са налични, капацитетът за възобновими енергийни източници в България е голям. Въпрос на политическа воля е, на улеснени процедури, на вложения. Целта на Европейския съюз е да удвои потенциала на ВЕИ до 2025 година и да го утрои към 2030 година. Това сподели пред БНР, вицепремиер по климатична политика и министър на околната среда и водите.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3378
По думите му войната в Украйна основава риск за енергийните доставки и условия в енергийния пазар, които би трябвало да светват като сигнална лампа, че трябва доста бързо да се отпушат процесите за инсталиране на нови мощности и ВЕИ.

„ Трябва да бъде отключен капацитетът, който съществува по покривите – да превърнем потребителите и в производители. Това ще докара до децентрализация на системата, което ще спести огромна част от разноските за транспорт на ток и загубите. След покривите са нарушените терени – които към този момент са непригодни – кариери, остарели мини, индустриални терени, които са наоколо до енергопреносната мрежа, не се употребяват и са държавна благосъстоятелност. Могат да бъдат привлечени огромен размер вложения от огромни компании, които могат да създават силата, нужна за по-големите потребители на ток. Трябва да помислим и за капацитета на Черно море “, разяснява той. 

Той е безапелационен, че заради войната не може да се приказва за енергийна злополука.

„ България има опция относително бързо да диверсифицира своите доставки за газ и нефт. Климатичната сигурност и енергийната сигурност към този момент са една и съща тематика. Ако до момента концепцията беше да създадем да има енергийна сигурност на равнище страна, която да основава енергийна сигурност на равнище семейства, то в този момент се гледа повече на метода енергийната сигурност на равнище семейства и бизнеси, която подсигурява енергийната сигурност и на равнище страна. Заради тези опасности се гледа за по-бързото внедряване на такива нови съоръжения “.

Министърът добави: „ България поддържа Украйна по линия на бежанците, на филантропична помощ. Въпрос на разискване в държавното управление и в Народното събрание е дали по различен метод можем да подкрепим Украйна. Българска социалистическа партия считат, че това би ни въвлякло в спора. Аз не считам, че това ни въвлича във боен спор, по-скоро оказваме помощ на прилежаща страна да се отбрани от непозната експанзия. Но и България не разполага с огромен размер средства, с които да поддържа Украйна във военно отношение “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР