Може ли Западът сам да предизвика брутален Путинизъм в България?

...
Може ли Западът сам да предизвика брутален Путинизъм в България?
Коментари Харесай

Може ли Западът сам да предизвика "брутален Путинизъм" в България?

Може ли Западът самичък да провокира " жесток Путинизъм " в България? България е под опасност от мощна антизападна вълна на фона на съветска агитация и войната в Украйна. В същото време повдигането на ветото върху кандидатурата за участие на Северна Македония в Европейския съюз може да докара до " жесток Путинизъм " вкъщи, а запазването му се преглежда като предаване на Скопие в ръцете на Русия, написа EurActiv като заключения след диалози с политически анализатори.

България е под напън на Запада да вдигне ветото върху Северна Македония, с цел да може да стартира договарянията за участие в Европейски Съюз, само че счита, че Скопие не е изпълнила изискванията за това, написа изданието. " Ако Скопие не направи отстъпки и България вдигне ветото, това неизбежно ще укрепи антиевропейските настроения. Българите незабавно ще схванат, че държавното управление го прави под натиска на нашите западни сътрудници.

Партия " Възраждане " ще завоюва от това, без подозрение ", сподели Димитър Ганев от социологическата организация " Тренд " за изданието. Политологът Първан Симеонов от " Галъп Интернешънъл " ускорява още повече прогнозата на Ганев. Според него близо 70% от българите са против премахването на ветото върху Скопие и в случай че това се случи, Западът може да получи " жесток Путинизъм " в България.

Двамата не изключват опцията " Възраждане " да стане втора политическа мощ след ГЕРБ и да се трансформира в неминуем фактор в българската политика, в случай че има нови избори при разпад на настоящето държавно управление. Дори в случай че " Възраждане " бъдат изолирани и в идващия парламент, тази мощ ще продължи да пораства, възползвайки се от вълната от антисистемни мнения и печелейки от съветската агитация в обществените мрежи.

Партията приканва и за отдръпване на България от НАТО и предоговаряне на участието ѝ в Европейски Съюз. Скорошно проучване на GLOBSEC сподели, че доста повече българи от всяка друга страна в Източна Европа поддържат напускането на НАТО. Данните демонстрираха, че 38% в този момент се опълчват на участието в алианса, а 40% го поддържат.

Въпреки това и Ганев, и Симеонов считат, че " Възраждане " не съставлява директна опасност за участието на България в Европейски Съюз за момента. Според изследванията над 60% от българите показват позитивно или ненапълно позитивно въодушевление към участието в Европейски Съюз.

" Следващото държавно управление на България ще бъде образувано въз основата на геополитическата ориентировка на страната – Изток против Запад ", разяснява Ганев. Сегашното държавно управление бе определено с обещанието да пребори корупцията и да наложи правосъдна промяна, само че настоящата гореща тематика се промени към Русия.

" За българите Европейски Съюз е рационалният избор, до момента в който позитивното отношение към Русия е прочувствено вследствие на исторически, културни прилики и обстоятелството, че Русия не е комшия на България. Българите не я възприемат като директна опасност ", разяснява Симеонов. И двамата анализатори признават, че съветската агитация в страната се ускорява през последните месеци.

" Пропагандата в обществените мрежи е инструмент на съветската външна политика и няма логичност да отслабва през последните години, а по-скоро да се ускорява ", споделя Ганев.

Македонската политическа анализаторка Слободанка Йовановска разяснява, че към момента не е ясно дали държавното управление ще оцелее, само че споделя, че нейните сънародници " се усещат заложници на нефункционирането на България като страна членка на Европейски Съюз, скачайки от избори в избори и решавайки нищо ".

Коментирайки въздействието на Русия в България, тя споделя за изданието, че " освен в Македония, само че и в самата България има разбиране, че структури, близки до Русия, се употребяват по двустранния въпрос със Северна Македония, с цел да се попречва политиката на Европейски Съюз и да се дестабилизира района ".

Македонският публицист Ерол Ризаов прибавя, че българското несъгласие е даже по-силно след войната в Украйна, тъй като съветското въздействие в България трагично се е нараснало. " Няма нито един така наречен " русофил ", който да не пази гневно българското несъгласие върху европейските договаряния със Северна Македония ", споделя Ризаов.

Скопие се тревожи, че отстъпването пред от ден на ден претенции от други страни основава казус. Правителството слага под въпрос дали, в случай че отстъпи по настояванията, от него няма да бъдат поискани още в бъдеще.

Заинтересованите страни приканват договарянията да бъдат отворени допустимо най-скоро, а други въпроси да бъдат обсъждани с отварянето на преговорните глави. Ако това не случи, Скопие, а и Тирана, чиято орис е обвързана с тази на съседката си, може да бъдат отворени за въздействие от изток.

Източник: Investor.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР