Може ли свинският грип отново да разболее света, както през

...
Може ли свинският грип отново да разболее света, както през
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Няма нищо притеснително в новия вариант на свинския грип във Великобритания

Може ли свинският грип още веднъж да разболее света, както през 2009 година? И по какъв начин да се предпазим преди грипът да пристигна и у нас? Отговор на тези въпроси в ефира на „ Събуди се ” по Нова телевизия даде ръководителят на лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев.

" Информацията за нов вид на свинския грип във Англия не е притеснителна и не би трябвало да ни тревожи изключително доста. На Острова има една практична система на следене на пораждане на всевъзможни инфекции. И това, че те толкоз бързо са открил, че става дума за нов вирус е в действителност отлично. Така би трябвало да действа всяка здравна система. През 2009 година имахме една дребна пандемия на свински вирус. Тогава обаче не ставаше дума за чистия вирус, а за хибридна форма ", съобщи Илиев.

По думите му забавното в тази ситуация в Англия в този момент е, че става дума за чист свински вирус, от който от средата на 20-и век досега са се заразили едвам 50 души. " Той се предава от прасета на хора, само че към този момент не е излъчен от човек на човек. И тук въпросът е, дали не става дума за разновидност, която е минала от човек на човек, което би било нетипичноза чистият свински вирус ", уточни той.

Според лекар Илиев няма нищо притеснително от единични случаи предвид на обстоятелството, че доста наши сънародници ще се завърнат от Англия за празниците. " Единични случаи по никакъв метод не съставляват проблем. Англия ги наблюдава чудесно. Протичането не е било тежко. Аз не бих се тормозил и бих призовал също и феновете да не се тревожат. Ако имахме огнище в Англия, да речем група хора, които са се заразили и то един от различен, тогава към този момент би било притеснително. Единични случаи, никой не знае по какъв начин е станало заразяването. Възможно е да е станало от контакт със инфектирани материали от животното. Така че към този момент нямаме данни, че се предава от човек на човек ", безапелационен е лекар Илиев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР