Може ли сметката ни за ток през лятото да бъде

...
Може ли сметката ни за ток през лятото да бъде
Коментари Харесай

12 лв. за ток през зимата? Пенсионер знае как!

Може ли сметката ни за ток през лятото да бъде 7 лева, а през зимата 12 лева? Определено може, а тайната разкрива един пенсиониран габровец.

Той употребява слънчевата сила да готви и да се топли и по този начин пести. Историкът Петър Тоцев си е направил слънчева печка от кутии за обувки, фолио и стъкло и е похарчил единствено 1,80 лв. за лепило. Другото му откритие е безоблачен нагревател от бирени кенчета, оповестява БНР.

Тъй като към този момент е свободен и има време да учи нови неща, за които като шеф на Историческия музей в Габрово не му оставало време, почнал да търси информация за слънчевите фурни.

Те нямат потребност от ток, газ или дърва, а само от слънчеви лъчи, които уредът трансформира в топлота. Той решил да опитва да си направи самичък фурна, като копира устройствата, известни в най-бедните страни в Африка.

Сложил две кутии от обувки една в друга, за изолираност употребявал стиропор, отвътре облепил с домакинско фолио, а дъното с черна хартия. Храната се подготвя в мрачен съд, който се поставя в плик за печене. За да концентрира слънчевата светлина върху фурната, употребява стъкло. Вече е направил три печки, в които ястията се готвят постепенно на слънцето и стават по-вкусни от изпечените на ток, твърди габровецът.

Освен тях е изобретил и безоблачен нагревател от плевели кенчета, които боядисал с черен лак. Два такива топлят една от стаите в жилището му:

" Вземаш кенчета, махаш им дъното, слагаш го кенчетата едно в друго и тези кенчета, като се залепят едно за друго, вършат един нагревател. И от горната страна, и изпод, с цел да стоят кенчетата в редички имам една дървена летва, която има изрязани дупчици, с цел да влизат вътре кенчетата. Вътрешната страна на рамката е нещо черно – хартия, дали пък ще е боядисана, с цел да притегля слънцето. Това нещо го слагаш на прозореца, сред двата прозореца. Като се нагрее, топлият въздух отива нагоре и той почва да се върти вътре в рамката на прозореца и ти загрява прозореца, основава ти една топлинна бариера ", разкрива пенсионерът.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР