Може ли сектор Гори да се окаже поредният препъникамък в

...
Може ли сектор Гори да се окаже поредният препъникамък в
Коментари Харесай

Депутат от ПП поведе война с БСП за горите

Може ли бранш " Гори " да се окаже следващият препъникамък в връзките сред съдружните сътрудници?

По всичко проличава - да, откакто депутатът от " Продължаваме промяната " и някогашен началник на отрасловата организация по време на двете служебни държавни управления - Александър Дунчев, поде акция за повече бистрота при назначенията в бранша. Което косвено е камък в градината на Българска социалистическа партия, която ръководи министерството на земеделието, отговарящо за горите.

Както е известно, още по време на съдружните договаряния партиите в обединението се споразумяха, а след това и разписаха в съдружното съглашение Изпълнителната организация по горите (ИАГ) да излезе отдолу под шапката на министерството и да премине към тази на Министерския съвет. Видимо, това към момента не се е случило. Може и да не се случи. И повода е отводът на Българска социалистическа партия, подкрепяна от " ИТН ", научи Клуб Z.

Междувременно обаче текат стремително назначения в горския бранш - непрозрачно и с неразбираеми претекстове се подменят шефове в горските предприятия, като всеобщо се назначават добре познати фрагменти на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ. Затова и Дунчев изиска от земеделския министър Иван Иванов (БСП) да отговори по какъв начин, за какво и какви хора се назначават в бранша. Задал е въпрос в границите на парламентарния надзор. Но за него по-късно...

Брожения през днешния ден в Народното събрание провокира обява на депутата от Политическа партия в персоналния му фейсбук профил:

" И тази седмица продължава инсталирането на партийни функционери на управителни постове по горските стопанства.

Продължава упованието министърът на земеделието да отговори на парламентарните въпроси - кои са имената и за какво се вършат кадровите чистки. Оттам не стопират да ни приспиват и че кражбите в горите са мит. Но гората не желае пагон, а сърце! ", написа той.

И добавя поста със фотоси на " три разнообразни камиона от тези дни, пренасящи дървесина от гората към дървопреработващи предприятия в Северна България - с еднакъв товар по превозен билет, само че с надалеч не еднакъв товар в реалност при съпоставяне на снимковия материал в модерния указател на транспортните билети на Агенцията по горите ".

" За това и ние продължаваме да работим по закон за горите, който стопира политическото кадруване и противозаконната сеч, и продължаваме да броим кубиците, които се крадат от българските гори (къде несъзнателно, къде умишлено), до момента в който новите " фрагменти " усвояват схемите! ", показва още Дунчев.



Пред Клуб Z някогашният началник на организацията разяснява, че ще упорства за бързи законодателни промени, с които шефът на ИАГ, както и тези на шестте държавни горски предприятия да не се назначават от земеделския министър, а от Министерския съвет или различен почитан колегиален орган - с цел да се подсигурява, че те няма да служат политически на един министър от една партия.

Дунчев не е удовлетворен и от отговорите на Иван Иванов по питането си. Още на той е задал въпроси към министъра на Корнелия Нинова кои са всички ивършени кадрови промени на управителни постове (директори, зам.-директори и членове на управителни съвети) в държавните горски поделения и техните териториални поделения - от 1 януари до 25 февруари.

Депутатът упорства за имена, както и за изтъкване на законовото съображение за рокадите и за в детайли изложение на претекстовете за освобождението на лицата. Превантивно показва, че съгласно мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни имената на лицата, заемащи обществени длъжности, не би следвало да се третират като загадка. Т.е., Иван Иванов няма съображение да не ги опише в отговора си.

Но той прави тъкмо това. Отвръща, че с цел да разгласи имена, би трябвало да вземе първо писменото единодушие на съответните лица. Но въпреки всичко дава информация до Дунчев. От която главното не излиза наяве - какви са претекстовете за рокадите. Посочено е единствено, че министърът назначава и освобождава, а основанията за освобождаванията са с шаблонното " С цел да не се попречва работата на предприятието ".

На места въпреки всичко има нещо като " претекст " - като да вземем за пример този за освобождението на шефа на " Югоизточното държавно дружество " (Сливен) - поради несъблюдение на финансовите индикатори за 2021 година Но пък когато Дунчев изискал да види отчета за осъществяването, му споделили, че подобен не е направен, описа той. И е разумно - тъй като отчетите за изпълнените цели се изготвят доникъде на идната година.

От справката излиза наяве още, че има и освободени шефове на териториални горски предприятия - с решения на шефовете на централните - еднолично, без предупреждение и без претекстове.

В резюме, става въпрос за десетки рокади - от шефове на шестте държавни предприятия, през шефове на териториални поделения, до членове на управителните препоръки.

Един противоречив зам.-министър

Тази крушка, както нормално, си има опашка. И тя се назовава Атанас Добрев, назначен и в настоящето държавно управление като зам.-министър в земеделското министерство. Добрев е неизменим кадър от ръководствата и на Българска социалистическа партия, и на ГЕРБ и горите са точно под неговата шапка. А в кабинета " Борисов " -3 бе назначен на същия пост от квотата на " Атака ", посредством която се приемаше, че кадрува Движение за права и свободи. Или с други думи - под въпрос е дали статуквото в бранша си отива с новото ръководство. Видимо - към този момент не.

А какво прави въководството на Политическа партия? По неофициална информация на Клуб Z оттова са " вдигнали ръце " и са се отказали от борбата с Корнелия Нинова за горите поради закани от овакантяване на ръководството. Подкрепа за опазване на настоящето състояние са дали и от " ИТН ".

Така на процедура горският бизнес, тъй като тук става въпрос за бизнес, съсредоточен в шестте държавни предприятия, остава в ръцете на Българска социалистическа партия и на назначени от времето на ГЕРБ фрагменти. А приказваме освен за продажбата на дървесина, само че и за пословичните към този момент ловни стопанства, за политическо и не на последно място - електорално въздействие.

А вицепремиерката и икономическа министърка (и водач на Столетницата) Нинова към този момент разгласи акция - ще се раздават дърва за огрев централизиорано, от страната, по описи, изготвяни от кметовете.

" И за една бистрота при назначенията да се преборим, отново е първа крачка към полагане на постоянни основи за горския бранш ", показва в умозаключение Александър Дунчев.

А в отговор на въпрос на Клуб Z от предходната седмица, Иван Иванов бе сбит - нямало отвод от изваждането на ИАГ от министерството.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР