Може ли решението на Централната избирателна комисия данните от хартиените

...
Може ли решението на Централната избирателна комисия данните от хартиените
Коментари Харесай

Ще минира ли изборите решението на ЦИК за протоколите?

Може ли решението на Централната изборна комисия данните от хартиените бюлетини и бюлетините от машините да се вписват сумарно в обща рубрика в изборните протоколи да сътвори причина за за подозрения в честността на изборите?

“ЦИК е органът, който може да докара както до какафония по време на изборите, по този начин и до спокойното им осъществяване. В момента следим по какъв начин вършат второто ”, сподели политологът Татяна Буруджиева пред Нова тв.

Според нея операции с вота постоянно може да има. Тя обаче планува на изборите през април те да се проявят най-много при преференциите.

Изборният наблюдаващ Стоил Стоилов обаче има терзания, че машинната бюлетина може да бъде сменена.

“Те ще произведат два протокола – един книжен и един машинен, на хвърчащи листи и след това с калкулатора ще образуват протокола на СИК. В момента, в който машината принтира бюлетината и тя бъде поднесена на изборния служител в СИК, с цел да й сложи щемпел, той би трябвало да е уверен, че тази бюлетина произлиза от тази машина. А не е импортирана извън ”, уточни Стоилов.

Като решение на казуса, той предложи хартиените ролки за машини да бъдат брандирани, за може вотът да бъде проследен.

В решението на ЦИК специалистът по изборни системи Даниел Стефанов видя проблем при събирането на протоколите в СИК-овете.

“Много по-разумно беше да се регистрира поотделно и резултатът да бъде регистриран на равнище РИК. Това щеше да понижим грешките в СИК ”, счита Стефанов.

Той е безапелационен – това е механически, а не политически подробност.

“Изборите за парламент в България постоянно са имали резистентен резултат и даже да е имало дребни нарушавания, не мисля,че те в миналото са оказвали въздействие върху разпределението на мандатите ”, добави той.

Властта не се тормози

Премиерът Гълъб Донев съобщи през вчерашния ден, че не мисли, че решението на ЦИК може да заплаши честния избор.

„ Не бих споделил, че има опция за манипулиране на вота, на хартиения и машинния, при сборното записване на двата вота. Но би било добре да се записват настрана, с цел да се види какъв е делът на хората, които са предпочели да гласоподават машинно и надлежно – с хартия “, съобщи Донев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР