Може ли президентът да откаже да подпише указ за освобождаването

...
Може ли президентът да откаже да подпише указ за освобождаването
Коментари Харесай

Преподавател по конституционно право: Ако Радев не подпише укази за смяната на министри, ще създаде конституционна криза

Може ли президентът да откаже да подпише декрет за освобождението на служебни министри? 

" По принцип е допустимо, само че считам, че няма да се случи, тъй като ще се сътвори парламентарен казус, конституционна рецесия ", сподели пред " 24 часа "  преподавателят по конституционно право във Великотърновския университет  " Св.Св. Кирил и Методий " гл.ас. Христо Орманджиев.

" Ако има предпочитание на министър-председателя да освободи външния министър, тази нужда би трябвало да бъде заявява с декрет на президента. Указът би трябвало да бъде написан, с цел да може да се направи персоналната промяна в състава на  държавното управление. Ако не го направи, той няма да се съобрази с желанието на министър-председателя. На процедура член 99, алинея 5 от конституцията в новата редакция в действителност се свързва с отговорността на министър-председателя и един регистрационен режим на президента, който би трябвало да утвърди състава ", изясни специалистът. 

Срок за издаване на указа няма, само че по принцип се счита за рационално това да се случи в границите на седмица, сподели Орманджиев. 

" Министър-председателят носи отговорността за служебното държавно управление, тъй като президентът няма друга опция. Ако откаже да назначи служебното държавно управление, бихме се изправили пред конституционна рецесия ", уточни още преподавателят. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР