Може ли паметник да попадне под запор и да пренапише

...
Може ли паметник да попадне под запор и да пренапише
Коментари Харесай

В Зверино си върнаха паметник на Христо Ботев под запор

Може ли монумент да попадне под запор и да пренапише бъдещето нацяло село? Историята е от Зверино. Хората в обитаемото място не знаят кой е създателят на скулптурата на Христо Ботев, само че помнят по кое време е била инсталирана в двора на локално дружество.

„ Паметникът е стоял може би над 30 години ", изяснява Татяна Димитрова.

Фалитът на задграничната компания, която го придобила, бил разгласен преди към 14 години и дружно с всички материални активи паметникът попаднал под банков запор за дължими суми.

Хората от селото страдали и поради изгубените работни места във фабриката, само че и за паметника, който с всяка последваща година от ден на ден тънел в плевели.

Гледайки все по-тъмнеещия облик хората от Зверино решили, че би трябвало да намерят метод да го освободят от запора и да му обезпечат уместно място в селото. Започнали да водят кореспонденция с банката и най-после настояването им срещнало схващане.

„ Банката не изиска нищо. Даряват ни го. Това беше един огромен жест персонално към мен и към цялото ни село ", уточни кметът на селото Стоян Петров.

Останалото хората свършили безплатно със личен труд и материали. Паметникът бил измит от следите на времето и в този момент е инсталиран на една от най-оживените улици в селото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР