Може ли някой в Европа да повярва, че в ХХI

...
Може ли някой в Европа да повярва, че в ХХI
Коментари Харесай

Сръбските медии омаловажиха скандала с българските медици


Може ли някой в Европа да повярва, че в ХХI век топновината за задържаните български лекари в Босилеград пътува тъкмо четири дни от София до Белград, само че въпреки всичко съумя да пробие сръбската медийна обсада, което е огромен триумф, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Белград Ели Юрукова.

И таман се зарадвахме, че въпреки всичко ще се чуе гласът на истината за сръбския пестник против хуманността и незабавно последва отчаяние. Държавната организация ТАНЮГ оповестява, че в информацията на българските организации се приказва за арестуването на българските лекари, до момента в който лекар Валентин Янев, един от основателите на безплатните прегледи, "въобще не е приказвал за това пред журналистите". Невероятната операция няма кой да опровергае, а тя се цитира от вестник "Блиц", Радио и телевизия Войводина и другите медии.

Белградският вестник "Курир" е измислил сензационно заглавие: "Провокация на българските националисти в Босилеград: български лекари без позволение правили прегледи. Казали, че са с филантропична задача и са задържани".

Белградското радио Б92 само действително осведомява за случая, цитирайки изказването на шефа на КИЦ "Босилеград" Иван Николов, който декларира, че Сърбия би трябвало да държи сметка за ситуацията на българското малцинство и че българската страна би трябвало да реагира, тъй като Сърбия няма ясна ориентировка във външната политика.

Сайтът "Врански вести" непосредствено назовава случая "дипломатически скандал".

От медиите в Сърбия не разбрахме какво е споделил и българският дипломат в Белград Радко Влайков, който се е срещнал с държавния секретар във външното министерство Ивица Тончев поради случая с задържаните български лекари. Вероятно, съгласно Белград, Влайков е мълчал, до момента в който Тончев му е обяснявал, че сръбските управляващи са постъпили в естетика със закона и своите компетенции. Българските лекари са арестувани на информативен диалог, само че полицията не подхванала никакви ограничения, няма акт за нарушаване и даже не са осъдени със възбрана за влизане в Сърбия.

От формалното известие разбираме, че сръбското държавно управление почита правата и свободите на всички малцинства, даже и на българското. Става въпрос за събитие, забележете, от локален темперамент, който не би трябвало да пречи на положителните връзки сред Белград и София.

И отново приключва с до болежка познатите изречения за българо-сръбската идилия, която би трябвало да продължи. А сърбите в тази ситуация са положителните служители на реда, които в нейно име не санкционират и не удрят черни печати в паспортите на българските филантропични служащи.

"Задържаните български лекари лекували без позволение на сръбска територия" - това е заглавие на "Вечерни новости". И дано да завърша с един коментар от текста, в който се споделя, че "дори и българските лекари започнаха да упражняват над нас, сърбите".

Защо има толкоз ненавист, операции и негативизъм? Отговорът на въпроса кой ги е основал се крие несъмнено в Белград, а не в София. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР