Може ли листовка, рекламираща неработещ сайт, да е от полза

...
Може ли листовка, рекламираща неработещ сайт, да е от полза
Коментари Харесай

Как лица от екрана "борят" зависимостите сред младите с държавни пари от хазарта

Може ли брошура, рекламираща неработещ уебсайт, да е от изгода в предпазването на младите от експанзията и другите зависимости? А действия, финансирани с 2 млн. лв. от страната, които следва да се осъществят в летния интервал, да доближат до повече от 150 хиляди младежи, по-голямата част от които в този интервал са във почивка?

Миналата седмица четец на " Дневник " алармира, че е получил рекламни брошури за две нови уеб платформи - tireshavash.com и stopagresia.com, финансирани от Министерството на младежта и спорта (ММС) по Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта.

Общото сред двата уеб страницата е, че не действат и че са по планове, извоювани от регистрирани в София сдружения с нестопанска цел, в които взе участие телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов. Те са финансирани с общо към 120 хиляди лв..

Държавата отпуска средства, с цел да защищава младите от зависимостите. Спечелилите организации и сдружения би трябвало да следват заложените условия и периоди, с цел да оправдаят получените пари. Най-важният въпрос е какво се случва, когато се тегли чертата - каква е изгодата за младите и има ли въобще такава или всичко е проформа? И по какъв начин се мерят резултатите.

 Как лица от екрана хазарта " src= " http://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3022092.jpg " />
© LAP.bg

Програмата се реализира в три посоки - " Информирай младите " (с тематика 1. " Информирай младите за експанзията " и тематика 2. " Информирай младите за разнообразни форми на взаимозависимост " ), " Мотивирай младите " и " Активизирай младите ".

По първото направление са утвърдени пет плана на обща стойност 499 409.16 лв., а по второто - три плана за общо 76 608.52 лв.. Прогнозният бюджет на двете беше надлежно 300 000 и 200 000 лв.. По третото направление са утвърдени 56 плана за общо 1.42 млн. лв..

Проектите са утвърдени на 7 август, а срокът за реализирането им е до три месеца, само че не по-късно от 15 октомври. Отчитането на финансираните планове би трябвало да се извърши най-късно до 31 октомври.

По-малко от месец преди крайния период е видно, че множеството се извършват безусловно официално. А някои въобще не се извършват (освен в случай че раздаването на флайъри за нефункциониращи уеб сайтове не се регистрира като предварителна защита на експанзията и зависимостите измежду младите).

Рекламирани, само че неработещи уеб сайтове

На първия уебсайт - tireshavash.com, попада само банер и текст: " Очаквайте скоро ". Този уебсайт е " основан " по плана " IRONMEN vs GENTLEMEN, какво решаваш? " (39 529 лева) на " Гражданско съдружие Право на избор ". Справка в портала за неправителствени организации ngobg.info демонстрира, че членове на управителния съвет са Арнаудов, Добромир Доброславов и ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова.

Според данните от централния указател на юридическите лица с нестопанска цел в управителния съвет са били телевизионният продуцент Нико Тупарев и неговият непосредствен сътрудник Александър Тошев. Техният мандат е изминал на 15 март 2015 година (след тази дата липсва информация).

 Как лица от екрана хазарта " src= " http://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3043571.jpg " />
© Читател на

Тошев има 50% от дяловия капитал на " Междинна станция ", където е сътрудник с Арнаудов и Иван Христов (по-познати като Иван и Андрей). Също по този начин е съучастник с Тупарев, Арнаудов и Христов в още много компании, измежду които " Джей Бизнес Груп ", " 24/7 Ивент Къмпани ", " Бързото кебапче " и други Той е и сътрудник и управител в " Чучков брадърс студио ".

Тошев има присъединяване допълнително от 50 компании, като в по-голямата част е съучастник с Тупарев. Двамата имат и деен бизнес по Черноморието. Те са съдружници във компании, получили на концесия няколко терена край Лозенец, Арапя и Царево, откогато през 2011 година кмет на община Царево стана Георги Лапчев от ГЕРБ. Една от тях - " Флат партнерс ", която през 2012 година завоюва търга за плаж " Мечата дупка ", сега е в разпродажба.

В годишния финансов доклад на " Гражданско съдружие Право на избор " за 2016 година Тошев е посочен като съставител и началник. Адресът на организацията е ул. " Янтра 12 ". На същия адрес е записана компания " Сънрайс партнерс ", в която съдружници са Тупарев, Тошев и кулинарният водещ Петър " Ути " Бъчваров.

Бъчваров е един от членовете на управителния съвет на съдружие " Огън и Море ", което стои зад втория уебсайт - tireshavash.com. Другите са Арнаудов и някогашният ректор на Националната художествена академия Божидар Йонов. Йонов е съучастник с Александър Тошев във компанията " АУТОФИТ ", която съгласно описанието в Търговския указател се занимава с " услуги в областта на превоза, сервизна активност, механически прегледи, ремонтни действия, транспортни услуги, спедиция, търговия, услуги и всевъзможни действия, позволени от закона. "

 Как лица от екрана хазарта " src= " http://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3043579.jpg " />
© Читател на

Сайтът tireshavash.com все още въобще не съществува. Липсва и каквато и да било друга интензивност по плана " Агресията на е решение! ", за който съдружие " Огън и Море " е спечелило финансиране на стойност 78 662.96 лв..

Единственото, което въобще може да бъде намерено по този план (освен раздадените флайъри), е страница във фейсбук. В нея няма нито една изявления. Фигурират само фотоси на профил и корица и линк към несъществуващия уебсайт.

Абсолютно същата е обстановката с плана " IRONMEN vs GENTLEMEN ", на чиято фейсбук страница има една обява от 16 август, която гласи " Очаквайте скоро ".

Каква е задачата на програмата

Лицата, извършващи
хазартна активност, са задължени по Закона за хазарта да дават средства за обществено отговорно държание - 50 хиляди лв. на година за уредниците на онлайн залагания, 100 хиляди лв. за уредниците на игри в игрално казино и 5000 лв. за всички останали уредници на хазартни игри.

С промени в закона от януари 2017 година средствата се ръководят от Министерството на младежта и спорта (ММС). Бюджетът по програмата за тази година е 2 милиона лв..

В уеб страницата на спортното министерство е посочено, че " с осъществяването на програмата се цели създаване на обществено отговорно държание и предварителна защита на разнообразни типове зависимости и/или експанзия, с което да се подобрят качеството на живот и средата, в която живеят и поддържат връзка младежите ".

" Програмата е ориентирана напълно в интерес на младежите (15 - 29 години) посредством поощряване на неофициално образование за разширение на знанията, опита и уменията на младежите за приобщаването им към полезностите на гражданското общество, науката, културата, изкуството, предприемачеството, здравословният метод на живот, спорта и за попречване на противообществени прояви на младежите и рисковото им държание ", се споделя още в представянето на програмата, одобрена от служебния министър Даниела Дашева.

Задължителни действия и период за осъществяване

Първото направление - " Информирай младите ", включва измежду наложителните действия разработване на осведомителни анимирани клипове и " реализиране на едномесечна национална акция с издание на направени клипове и банери в осведомителни и профилирани уеб сайтове с преобладаващо младежка публика (15-29 години), обществени мрежи и други ".

При " Мотивирай младите " спечелилите плановете би трябвало да разработят и разпространят интерактивни и/или видео уроци по тематики, изпълняващи главния приоритет на направлението. В третото направление - " Активизирай младите ", се изисква подготовка, образуване и осъществяване на начинания за различаване на типовете зависимости и създаване на трайни умения за справяне с рискови обстановки и поощряване на здравословния метод на живот, практикуването на спорт и трайна мотивация за физическа интензивност.

По-голямата част от плановете са извоювани от спортни клубове, чиято съществена активност все още се показва в организирането на разнообразни шампионати и спортни демонстрации - по тенис, шахмат, футбол, баскетбол, снукър, плажни спортове и така нататък

Има ли резултати

В посочените в програмата предстоящи резултати липсва уточненост. Не е ясно и по какъв начин тъкмо ще бъдат регистрирани тези резултати, като се изключи предстоящите " публикувани най-малко 50 анимирани и/или интерактивни просветителни инструмента ".

Обявени са още три предстоящи резултата. Единият е нараснала осведоменост на младежите за различаване на зависимости и рисково държание, водещо до експанзия, и създаване на умения за справяне с тях, като задачата е достигнати най-малко 150 хиляди младежи.

Вторият е най-малко 5000 младежи да придобият " умения за различаване на рисковите фактори, водещи до експанзия и разнообразни типове зависимости и за справяне в рискови обстановки при напън от обкръжаващата ги среда ".

Третият е най-малко 10 000 младежи да придобият " базови умения за упражняване на тип спорт и мотивация за водене на здравословен и физически деен метод на живот ".

Кой управлява, следи и прави оценка

В програмата е посочено, че координацията и контролът се реализират от Министерството на младежта и спорта, а наблюдението на осъществяването на дейностите - от чиновниците в дирекция " Политика за младежта ".

Изпълнението на заплащанията е предоставена на шефа на дирекция " Финанси " в ММС Силвана Перозова, а отговорник за контрола по осъществяването на заповедта за финансиране е основният секретар на министерството Асен Марков.

Преди година Марков, който беше заместник-министър на спорта при предходния мандат на Кралев, беше упрекнат, че е прикривал нередностите в Българската федерация по шахмат (БФШ), ръководена от Силвио Данаилов.

По данни от министерството шахматната федерация дължи 2.1 милиона лв. държавни пари. Средствата са отпуснати в интервала 2011 – 2014 година за заплащане на такси за осъществяване на шампионати и шампионати към Европейския шахматен съюз (ЕШС). Последната инспекция на ММС е посочила, че извършените надпревари не са били част от календара на ЕШС.

Финансирани планове по направление " Информирай младите "

Финансирани планове по направление " Мотивирай младите "

Финансирани планове по направление " Активизирай младите "


Между 40% и 80% от средствата по направление " Информирай младите " и сред 50% и 80% от средствата по другите две посоки са отпуснати предплатено. Останалата част от финансирането на обособените планове би трябвало да бъде усвоена до 60 работни дни след представянето на финалния доклад и одобряването му от министерството.

ММС има право да приключи едностранно контракт, в случай че бенефициентът не извършва отговорностите си, не показа финален доклад, показа погрешни документи или се откри, че средствата се изразходват нецелесъобразно.

В случай на преустановяване на контракта сдружението, спечелило съответния план, се задължава да върне получените досега средства дружно със законоустановената рента, считано от датата на превеждането по банков път.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР