Може ли кокошка да снесе яйце в Космическата станция? Ако

...
Може ли кокошка да снесе яйце в Космическата станция? Ако
Коментари Харесай

Деца от Панагюрище участваха в събитието Hello Space/Bulgari...

Може ли кокошка да снесе яйце в Космическата станция? Ако построим асансьор до Космоса, какъв брой ще бъде висок? Вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти и по какъв начин празнувате рождени дни в станцията? Това бяха единствено дребна част от въпросите, които деца от цяла България насочиха към двама астронавти - Марк Ванде Хей и Тома Песке, които са част от 65-ата експедиция до Международната галактическа станция. Живата връзка с Космоса стана допустима по време на събитието Hello Space/Bulgaria Calling, проведено от Атлантическия клуб на 26 юли, с финансовата поддръжка на фондация „ Лъчезар Цоцорков “. 15 деца от Клуба по астрономия в СУ „ Нешо Бончев “ в Панагюрище се включиха в другите креативен работилници, които бяха проведени по време на събитието. „ Децата бяха доста разчувствани и благодарим на „ Асарел-Медет “, че ни даде опция да се включим в самодейността “, сподели Радка Семова – началник на Клуба по астрономия. Панагюрските възпитаници се включиха в разнообразни опити, като добиване на ДНК от банан, където седмокласничката Иванина Пенелова бе една от най-хубавите. Най-развълнуван от присъединяване си в Hello Space/Bulgaria Calling беше третокласникът Димитър Томов, който е буен обожател на всичко, обвързвано с Космоса. Митко сподели забележителни знания по астрономия и създаде впечатляващи модели на Земята и Юпитер.



Над 200 малчугани от цялата страна посетиха щанда на „ Асарел-Медет “АД по време на форума и си взеха за спомен руден пример. Някои от по-любознателните имаха опция да прегледат от близко минералите от рудник „ Асарел “ през микроскопа на минералога на компанията Венцислав Стоилов. През целия ден учениците участваха в над 20 галактически работилници и лаборатории – за строене на роботи за доставка на храна в Космическата станция, такива по математика, проучване с 3Д модели формата на Земята, за колонизиране на Марс и работилници с „ Майн Крафт “.

Приветствие към участниците в Hello Space/Bulgaria Calling и астронавтите от Международната галактическа станция насочи първият български космонавт Георги Иванов. „ Деца, не спирайте да мечтаете за Космоса “, прикани учениците той.



Живата връзка с Космическата станция бе открита от посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа. „ Надявам се тази стратегия да въодушеви днешните деца да станат бъдещите откриватели и да следват стъпките на Нийл Армстронг, Георги Иванов и Александър Александров. Нека да се стремим към звездите заедно”, съобщи тя. След това със съдействието на Центъра за ръководство на полети в Хюстън бе осъществена връзка с Международната галактическа станция. В продължение на над 20 минути астронавтите Марк Ванде Хей и Тома Песке отговаряха на децата, само че бяха хванати неподготвени от едно от хлапетата, което безусловно ги „ простреля “ с въпроса за безкрайността на Вселената и хипотезата, че тя непрекъснато се уголемява. „ Как нещо, което няма край, може да се уголемява “, попита Лъчезар. „ Не знаем, само че се надяваме, че представител на Вашето потомство ще ни даде този отговор след години “, отвърнаха астронавтите.



Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси благодари на всички, които са помогнали за реализирането на събитието и напомни за приноса на починалия ръководител на Надзорния съвет на „ Асарел-Медет “АД проф. доктор Лъчезар Цоцорков за развиването на българската база на Антарктида. „ Проф. Цоцорков ни поддържа да стъпим на Южния полюс, а в този момент фондацията, която носи неговото име, ни оказва помощ да се върнем в Космоса “, сподели Соломон Паси.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР