Може ли кожно заболяване да се превърне в социален проблем,

...
Може ли кожно заболяване да се превърне в социален проблем,
Коментари Харесай

Дерматологичните проблеми като социално-значимо заболяване

Може ли кожно заболяване да се трансформира в обществен проблем, да утежни качеството и метода на живот на даден човек?! Отговорът е – несъмнено „ да “.

Повече по тематиката, особено пред " Труд ", описа доцент Весел Кантарджиев, началник на Отделението по кожни и венерически заболявания на Военномедицинска академия (ВМА).

Доц. Кантарджиев приключва " Медицина " в София през 2004 година Има добита компетентност " Дерматология и венерология ".

Става част от екипа на Клиниката по дерматология на ВМА безусловно от " студентската пейка ", като първите две години е доброволец, а по-късно е назначен за лекар-ординатор. От 2015 година е началник на Отделението по кожни и венерически заболявания.

Доц. Кантарджиев е минал образования в Австрия и Германия.

Той е експерт-консултант на Здравната каса за лекуването на псориазис. Председател е на комисията за разпределяне на скъпоструващи лекарства за лечението на това заболяване към НЗОК.

Има редица изявления в български и задгранични научни издания, както и участия на интернационалните конгреси и конференции в страната.

Едни от най-честите и хронични социалнозначими кожни болести са псориазис, атопичен дерматит и микозис фунгоидес, изясни доцент Кантарджиев.

Тези дерматози нормално са съпроводени от обширни кожни обриви с непосилен натоварен сърбеж, парене и болежка. Допълнително могат да бъдат наранени редица вътрешни органи и общото положение на пациентите.

Тези обстоятелства оказват огромно въздействие върху обществения и психоемоционалния им статус. Чести последици са разраняване при разчесване, вторични инфекции, непрекъснат дискомфорт, бодърствуване, стрес, прочувствена неустойчивост, понижени самочувствие и либидо, ниска самокритика, обществена дистанцираност и дискриминация, меланхолия, суицидни мисли и други.

Първата стъпка за преодоляването на болесттите е слагането на вярната диагноза. Отделението по дерматология на ВМА разполага със лична модерна дерматохистопатологична и имунохистохимична лаборатория и екип от изключителни експерти в региона, което прави диагностиката бърза и налична за пациентите.

Терапията на другите заболявания включва композиция от местни и систематични средства, а отделението има опция и за осъществяване на селективна фототерапия в изискванията на модерна инсталация. Тя има водеща роля и постоянно е първа линия в лечението на огромен % от възпалителните кожни заболявания. Участва и в профилактиката на рецидиви.

Негативните обществени последици на редица постоянно срещани кожни болести доведоха до създаването на актуалните имунобиологични медикаменти. Тяхната приложимост от ден на ден се уголемява в международен проект, в това число и в България. В отделението пациентите имат бърз и директен достъп до образувана комисия от експерти за тяхното разпределяне.

От друга страна, нашите пациенти получават опция за включване в разнообразни стратегии за гратис лекуване с най-новите биологични средства в света, безапелационен е лекарят.

Псориазисът е постоянно срещано хронично възпалително заболяване, ангажиращо освен кожата, само че постоянно и ставите. Допълнително се асоциира с голям брой сърдечно-съдови и метаболитни болести. Засяга към 2% от международната популация (в България сред 100 000 – 150 000 души). Може да възникне във всяка възраст, без значение от пола или расата. За появяването и обострянето са от голяма важност генетични фактори, както и такива в околната среда като психоемоционален стрес, инфекции или някои лекарствени средства.

Заболяването протича с чести обостряния и е обвързвано освен с физически промени, само че и с редица психически последици. По кожата на тялото се следят разнообразни по величина зачервени и залющени полета. В взаимозависимост от типа си псориазисът може да засегне огромни площи от тялото, като в някои случаи се следи до 100% ангажиране на телесната повърхнина.

Обхващането на ставите води до тяхното инфектиране, оточност и мощна мъка, което може да ограничи придвижванията и да докара до деформации.

Важното при лечението на псориазиса е тя да бъде индивидуализирана и съобразена с тежестта на болестта. За задачата се преценя включването на разнообразни местни и систематични средства за лекуване. Провеждащата се във ВМА най-съвременна селективна фототерапията дава отличен лечебен резултат при по-големия % от случаите.

По-тежко засегнатите и резистентните на стандартна терапия пациенти подлежат на терапия с новите имунобиологични медикаменти. Те повлияват имунната система на характерно равнище, което ги прави най-високо ефикасни. При тяхното приложение може да се следи цялостно изчистване на кожата и преодоляване на ставния синдром за няколко седмици. Клиниката разполага с оторизирана комисия за разпределяне на тези модерни и скъпоструващи лекарства, с ежеседмично осъществяване.

Допълнително пациентите могат да вземат присъединяване в специфични стратегии за лекуване с най-новите средства, създадени досега. По този метод те имат достъп и опция за лекуване на международно равнище, което възстановява естественото качество на живот.

Друго социално-значимо заболяване в детска възраст е атопичният дерматит . Представлява постоянно срещана кожно-възпалителна дерматоза, обвързвана със сухота на кожата и интензивно сърбящи зачервени обриви по разнообразни елементи на тялото. В някои случаи се следят и други асоциирани болести като астма, алергичен ринит и други

В детска възраст обществените последици могат да бъдат тежки и да окажат въздействие върху цялостното физическо и психическо развиване.

За поддържане на ремисия е нужна ежедневна, съобразена с медицински експерт, местна терапия под формата на разнообразни кремове, унгвенти и лосиони.

За интервалите на обостряне е извънредно значима лекарската интервенция в изискванията на болничната помощ. В някои случаи е належащо прибавянето на систематична терапия, която да бъде съобразена с тежестта, възрастта и съпътстващите болести на пациента. Комбинирането с фототерапевтични процедури има потвърден удобен резултат и нескончаем следващ ярък интервал.

Клиниката ни има опция за осъществяване на най-съвременна извънредно селективна фототерапия, която се организира с разнообразни по дължина UV лъчи, разяснява доцент Кантарджиев. „ В взаимозависимост от характера, разположението и дълбочината на възпалението имаме опция за осъществяване на UVA, UVB-NB, UVA1 – фототерапия, включително местна фототерапия при лимитирано кожно засягане “, добавя той.

Клиниката има опция за включване на разнообразни по възраст пациенти в стратегии за лекуване на атопичен дерматит с имунобиологични медикаменти, постигащи най-високо равнище на лечебен резултат.

Микозис фунгоидес е най-често срещаният примитивен кожен Т-клетъчен лимфом. Характеризира се с постепенно клинично протичане и поредната поява на кожни петна и тумори. За откриването и следенето на болестта е нужен висококвалифициран екип.

Важно е честото клинично и хистологично следене, включващо и характерно имунохистохимично маркиране, за провеждането на което клиниката разполага с нужната инсталация.

Лечението на болестта в ранните етапи е допустимо и се реализира посредством фотохимиотерапия. Тя включва приложението на избрани лекарства, до които по специфична разпоредба само в България достъп има Отделението по дерматология на ВМА. По този метод пациентите с това лимфопролиферативно заболяване могат да доближат цялостна ремисия за дълъг интервал от време.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР