Може ли изборите да спрат прожекция на документален филм? Когато

...
Може ли изборите да спрат прожекция на документален филм? Когато
Коментари Харесай

Натискане на бутони. Плашат ли се университетите от филма за Кристиан Таков

Може ли изборите да спрат прожекция на документален филм? Когато документалният филм е за живота на починалия учител по право и прочут критик на политическото статукво Кристиан Таков, се оказва, че това е изцяло допустимо.

Ръководството на университет кани режисьор на документален филм да провежда безвъзмездна прожекция за студенти. Провежда се среща, набелязва се дата, само че малко по-късно проектът се трансформира. Режисьорът получава ново позвъняване с молба прожекцията да бъде отсрочена с месец. Причината - идните парламентарни избори.

Така звучи обстановката, предизвикала режисьора на документалния филм за починалия учител по Гражданско право доцент Кристиан Таков да напише във Facebook в сряда, че “цензурата още веднъж надви ”.

По-малко от денонощие по-късно към този момент е доказано, че прожекция въпреки всичко ще има на в началото плануваната дата, само че казусът като че ли остава провесен. Защото това не се случва за първи път.

Конкретната история е за Университета за национално и международно стопанство (УНСС), само че през последния месец тя е предшествана от сходни случаи във Варненския свободен университет (ВСУ) “Черноризец Храбър ” и Пловдивския университет (ПУ) “Паисий Хилендарски ”.

Веселин Диманов е режисьор и продуцент на кино лентата, чиято премиера беше на 7 ноември 2022 година в Кино “Люмиер ” в София. Това е рождената дата на Кристиан Таков. Филмът показва мемоари за живота и юридическата му активност на негови близки, както и фрагменти от негови обществени прояви и медийни участия.

Приживе Таков беше прочут с сериозното си мнение по отношение на политическата власт и с апелите си за реформиране на правосъдната система и за отстояване на нейната самостоятелност от подмолно въздействие. Той беше измежду учредителите на партия “Да, България ”, която по-късно влезе в обединяването “Демократична България ”, а в този момент е част и от предизборната коалиция с “Продължаваме смяната ”.

От ноември предходната година до момента филмът “Моралът е положителното ” е прожектиран над 270 пъти в България и чужбина и е гледан от близо 17 000 фенове. Прожекциите му всякога включват и полемики по тематиките, обсъждани приживе от самия Таков.
Варна, Пловдив, след това и София
Големият интерес към кино лентата не подминава и висшите образователни заведения. През последния месец Диманов получава две предложения да направи безвъзмездни прожекции за студенти във Варна и Пловдив . Идеята идва от ученици на ВСУ и ПУ, а не от управленията на университетите. Следват обаче нови позвънявания от студентите, с цел да кажат на Диманов, че поради идните избори няма по какъв начин да създадат прожекциите.

Свободна Европа изпрати въпроси до управленията на двата университета, само че до публицистичното привършване на текста не бяха получени отговори.

Това се повтаря и в сряда - след среща на режисьора с представители на УНСС . Разликата е, че в този случай концепцията за прожекция не идва от студенти, а от управлението на Юридическия факултет на университета. Затова Диманов е още по-изненадан, че в последна сметка и тази прожекция би трябвало да се отсрочи за след парламентарния избор.

“Съобщиха ми най-любезно, че прожекцията би трябвало да се отсрочи за след изборите, защото, забележете: “има заплаха от скандал и неверно пояснение на самодейността ”. Или другояче казано – тормозят се, че филмът бил политически ”, написа в сряда режисьорът в персоналния си профил във Facebook с уточнението, че това е третият университет, който постъпва по този метод.

Публикацията му беше споделена стотици пъти и беше коментирана даже от ректора на УНСС проф. Димитър Димитров , който “най-отговорно ” заявява, че не е спирал прожекцията на кино лентата.

“Ние, като продуценти на кино лентата, не се бъркаме - нас ни канят, ние носим кино лентата, вършим безвъзмездна прожекция, хората го гледат, вършим полемика и си тръгваме. В Пловдив и във Варна по същата причина им е отказано на студентите. Аз си го изяснявам с натискане на бутони ”, разяснява Диманов пред Свободна Европа.

Той допуска, че след първичните диалози е трябвало да бъде пусната докладна до по-висшестоящ представител на съответното управление, който е решил да спре прожекцията.

Случаят с УНСС обаче претърпява нов поврат. По време на телефонния си диалог със Свободна Европа Диманов прецизира, че в четвъртък е поканен на среща с ректора, с цел да изяснят обстановката. Малко по-късно режисьорът прави ново известие във Facebook: “Прожекцията на “Моралът е положителното ” в университета ще се състои на 28 март, 16:00 ч. в зала “Максима ”, както беше и първичната спогодба ”.

Свободна Европа изпрати запиване по тематиката до УНСС, откъдето потвърдиха, че прожекцията ще се състои като университетът поема разноските по организацията, а ректорът е приел поканата да открие събитието.

Диманов добави, че по време на срещата им проф. Димитров му е обяснил желанието за отсрочване на първата дата с “липса на връзка в Юридическия факултет ”: “Някой е споделил, че има терзания и по тази причина са ми се обадили. Ректорът ми сподели, че не е имал нищо общо с това. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР