Може ли Иван Гешев да бъде спасен от Румен Радев

...
Може ли Иван Гешев да бъде спасен от Румен Радев
Коментари Харесай

Законът е ясен: Радев не може са спаси Гешев

Може ли Иван Гешев да бъде избавен от Румен Радев и Конституционния съд от гилотината на Висш съдебен съвет. Отговорът е безапелационен – НЕ, написа.

Колкото и да бави указа или връщането му неподписан на Висш съдебен съвет, Радев не би могъл да избави главата на Иван Гешев. Хипотезата, че в случай че Конституционният съд образува дело по сезирането си от самия Гешев, че процедурата по махането му единствено с 13 гласа е нелегитимна, то тогава Висш съдебен съвет би трябвало да спре административно процедурата по свалянето на основния прокурор до произнасянето на Конституционен съд, тази догадка е несъстоятелна, тъй като е уредена в Административнопроцесуален кодекс.

В член 54 се позволява такова прекъсване, само че не е в случаите от Ал.2, точка 4, която гласи, че такова прекъсване е неприемливо до произнасянето на Конституционен съд в случаите, когато то заплашва значими държавни и публични ползи. А какво по-важно от държавния и публичния интерес има от това да има законен основен прокурор. Въпрос на известно тълкувание от Висш съдебен съвет, само че сигурно процедурата за махането на Иван Гешев ще завърши до седмица, колкото и да бави Радев първия декрет и когато и да допусне делото за разглеждане Конституционния съд.

Административнопроцесуален кодекс: Процедурата на Висш съдебен съвет по импийчмънта на Гешев не може да спре, в случай че прекъсването заплашва значими държавни ползи!

Член 54 от Административнопроцесуален кодекс:

Ал. 1 когато Конституционният съд е позволил разглеждането всъщност на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на използван закон;

Ал. 2. Т. 4 Административният орган не стопира производството в случаите по алинея 1, т. 1, 2 и 4, в случай че прекъсването може да сътвори заплаха за живота или здравето на жителите или да заплаши значими държавни или публични ползи.

Именно член 54 от Административнопроцесуален кодекс урежда най-гладко проблема със свалянето на основен прокурор от Висш съдебен съвет с изменени адхок правила и при чакащо се изговаряне на Съда, с цел да няма вакуум в страна в нито един момент.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР