Може ли Гогол да бъде поставен без думи? Танцовият спектакъл

...
Може ли Гогол да бъде поставен без думи? Танцовият спектакъл
Коментари Харесай

Мъртви души - представление без думи в Топлоцентрала

Може ли Гогол да бъде подложен без думи? Танцовият театър под режисурата на Гергана Димитрова “Мъртви души ” по едноименния му разказ е мултижанрова компилация от танц, спектакъл, актуален цирк, опера и снимка. Той ще бъде показан премиерно за София на огромната сцена в Регионалния център за театрални изкуства " Топлоцентрала " на 7 и 8 юни.

Представлението бе посрещнато с аплодисменти от публиката и висока оценка от рецензията на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец. Танцовият театър " Мъртви души ” е по концепция, хореография, драматургия и постановка на Гергана Димитрова, копродукция на 36 маймуни, One Dance week и РЦСИ Топлоцентрала.



Спектакълът е отдаден на нашето съвремие и въздействието, което актуалната война в Украйна оказва върху всички нас. Спектакълът съчетава в себе си танц, спектакъл, актуален цирк, опера и снимка. Без помощта на думи, всяко едно от тези изкуства се трансформира в изразно средство, търсейки същността на човешката душа.

Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно образните документални материали от събитията там са основата, на която се създават движенческите партитури и облиците на сцената. 



Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси слага Гогол преди повече от век и половина. Днес спектакълът “Мъртви души ” изследва езика на телата по време на война, пробвайки се да разбере какво се случва с душата в тази рискова обстановка.



Хореограф репетитор и Ангелина Гаврилова. Сценографията, костюмите и видеото са на Никола Налбантов. Музиката е на Веселин Веселинов-Еко.

С присъединяване на: Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов, както и на Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев, Ruanda.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР