Може ли европейската промишленост да се конкурира с гигантите САЩ

...
Може ли европейската промишленост да се конкурира с гигантите САЩ
Коментари Харесай

ЕС се подготвя за предизвикателствата на енергийния преход, но изостава от САЩ и Китай

Може ли европейската индустрия да се конкурира с колосите Съединени американски щати и Китай в провокациите, които енергийният преход слага? На пръв взор Европейски Съюз наподобява " победен " от двете стопански системи, само че нещо като че ли се носи във въздуха.

Европейски Съюз се приготвя за промишленото предизвикателство, обвързвано с енергийния преход, в който явно изостава спрямо Вашингтон и Пекин. Може ли Старият континент да си проправи път и да отвоюва своето пространство?

Не бива да се забравяме, че Европейски Съюз е международен водач по понижаване на въглеродните излъчвания, в зеления преход обаче трудностите са от друго естество и съгласно анализаторите биха могли да се трансформират в " промишлена пустиня ".

Суровините, софтуерното закъснение, дотации, които не могат да се конкурират с големите запаси на Съединени американски щати - това са единствено част от структурните проблеми, с които европейската промишленост се сблъсква и има заплаха те да нанесат вреди на промишлената система на 27-те страни членки. Въпреки това точно настъпването на зелената гражданска война и нуждата да се конкурира с колосите Съединени американски щати и Китай се трансформират в тласък за исторически промени и в самата Европа.

Предизвикателството на зеления преход в индустрията
Всичко за Вашата сватба
е налице: каква роля ще избере да играе в него Европейски Съюз? Съсипана или подтиквана ще е Европа от мощта на Вашингтон и Пекин?, пита италианското издание " Мъни ".

Промишлената конкурентоспособност на Европа в съпоставяне със Съединени американски щати и Китай, двете най-големи международни стопански системи, се трансформира в главен претекст за опасения в целия блок 30 години след основаването на единния му пазар. 

Европейска комисия показа публично в четвъртък така наречен Акт за нулеви чисти излъчвания или проекта на Европейски Съюз за отговор на Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати.

По този метод изпълнителния орган на Европейски Съюз отпред с Урсула фон дер Лайен се надява да смекчи вероятното въздействие върху конкурентоспособността на зеления проект на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, само че и да даде нов подтик на задачите в Зелената договорка. Изненадващо обаче Брюксел няма да залага в това си желание на нуклеарната сила, която бе включена в европейската зелена таксономия.

Към сегашния миг проектът планува общи цели, които би трябвало да бъдат реализирани, само че е написано черно на бяло, съгласно италианското издание, че той ще се разпростира в две посоки: промяна
Всичко за Вашата сватба
на разпоредбите за държавна помощ и нов Европейски върховен фонд. По този метод страните членки ще имат разполагаем няколко милиарда евро за финансиране на екологично чисти източници на сила и понижаване на цената на газа и електрическата енергия, с цел да се смекчи в допълнение към този момент понижаващата се инфлация. 

Планът дава подтик на технологиите с нулеви излъчвания и изброява осем вида възобновима сила, върху които би трябвало да се акцентира. Ядрената сила остава отвън тях, въпреки да присъстваше в първичните планове. Заложената цел в Акта за нулеви чисти излъчвания е " да се приближи или доближи вкупом най-малко 40 на 100 от годишната нужда от разпространяване на технологии с нулеви излъчвания, създадени в Европейски Съюз до 2030 година ".

" Избраната дефиниция за нуклеарната сила е тъкмо същата като за таксономията. Ако приказваме за чисти технологии, то би трябвало да се съсредоточим върху най-обещаващите, само че това не значи да не се влага в други ", съгласно вицепрезидента на Европейска комисия Франс Тимерманс.

" Ядрената сила е част от проекта " добави и еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Много от 27-те страни членки на Европейски Съюз са обезпокоени от
Всичко за Вашата сватба
Закона за понижаване на инфлацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който предлага 369 милиарда $ зелени дотации, използвани в доста случаи единствено за артикули, създадени в Северна Америка и може да притегли компании отвън Европа. Така Съединени американски щати могат да се трансфорат в великански източник на чисти технологии за сметка на Стария континент.

Тиери Бретон удостовери, че е явно, че както Съединени американски щати, по този начин и Китай се пробват да привлекат индустриален капитал от Европа и да я създадат подвластна от разрасналите им стопански системи в бъдеще.  

Европейски Съюз не желае да се откаже от водещото си място що се отнася до климатичните промени с поставената цел за въглеродна индиферентност до 2050 година и строги цели за въглеродни излъчвания до 2030 година Постигнатият прогрес на този фронт е много по-голям от положените старания в Съединени американски щати и Китай.

Докато обаче държи мощни позиции в някои зелени браншове, Европейски Съюз рискува да бъде надминат в региона на технологиите. 

Що се отнася до патентите в бъдещите цифрови и зелени технологии Европа изостава в съпоставяне със Съединени американски щати по всички индикатори, съгласно отчета на " Маккинзи
Всичко за Вашата сватба
глоубъл инститют " (McKinsey Global Institute). В него се показва също, че както Вашингтон, по този начин и Старият континент са обратно по отношение на Китай и други страни в Източна Азия в региона на чистите технологии. 

Снабдяването с жизненоважни минерали за зеления преход също е следващото предизвикателство, защото в Китай се преработват съвсем 90 на 100 от редкоземните детайли и 60 на 100 от лития, основен детайл за батериите.

Руската инвазия в Украйна удостовери научения урок от първите месеци на пандемията - Европейски Съюз не може да разчита на един снабдител на жизненоважни материали, без значение дали става дума за средства за самостоятелна отбрана или за нефт и газ.

Пандемията към този момент докара до апели за " стратегическа самостоятелност ", макар че провокира спор дали това значи да се създават артикули от първа нужда в блока или да се диверсифицират доставките. 

В тази връзка се чака Европейска комисия да предложи законодателство, което ще разреши на района да добива 10 на 100 от стратегическите първични материали, които използва и да усили преработката на тези потребни изкопаеми до 40 на 100 от потребностите си до 2030 година

По въпроса с диверсификацията Европейска комисия
Всичко за Вашата сватба
счита, че комерсиалните съглашения със страни като Чили и Австралия, двата най-големи производителя на литий, биха могли да подсигуряват директни доставки и да понижат зависимостта от Китай. 

След това идва трънливият въпрос за дотациите и възможния предстоящ Фонд за европейски суверенитет, концепция, повдигната за първи път от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предходната година. 

И двата аргумента обаче разделят страните в Европейски Съюз. Подкрепен от Франция и Германия, изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи да облекчи разпоредбите за държавна помощ, с цел да се даде опция за зелени вложения.

Някои страни в Европейски Съюз обаче се оплакват, че няма да са в положение да предложат същите суми като двете водещи стопански системи на блока. Бретон поддържа тезата, че Фондът за европейски суверенитет ще помогне да се подсигуряват равни условия сред страните, които нямат същия потенциал да дават държавни помощи, чрез финансиране посредством взаимни заеми.

Въпреки това обаче водените от Германия северни страни към този момент предизвестиха за новия общ дълг, наблягайки, че към момента има неизползвани средства от фонда за възобновяване от пандемията в размер на 800 милиарда евро.

По този метод борбата за " равноправност " и индустриална промяна в Европа е двойна: вътрешна и външна. Във всеки случай тя към този момент стартира с оферти и полемики по какъв начин да се ръководи зеленият преход, от които няма връщане обратно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg