Може ли един град да функционира без автомобили по улиците

...
Може ли един град да функционира без автомобили по улиците
Коментари Харесай

У нас: И най-бедният да се качи на кола! По света: И най-богатият да слезе от колата

Може ли един град да действа без коли по улиците си, свободен от тапи и смог? Или пък обостреният потребителски дух ще се поддаде на апелите на държавните ръководители: Купувайте, купувайте, купувайте още коли. Тази тематика сложи на дневен ред в ефира на " Дарик Югоизток " зам.-ректорът на Бургаския свободен университет проф. Милен Балтов.  

В предаването " Икономистът приказва “ проф. Балтов направи напречно сечение на казуса " Войни за колите “ в интернационален проект, а във връзка с родната реалност направи следното обобщение:  " В България нашата цел е и най-бедният да се качи на кола, до момента в който в естествените столици задачата е и най-богатият да слезе от колата “. 

За образец той уточни няколко мегаполиса, които се пробват да отстранен колите от градския пейзаж - очакваното въвеждане на такса " Задръстване “, премахването на билетите за градския превоз в Бостън и Люксембург, превръщането на крайбрежната градска магистрала  " Жорж Помпиду “ в Париж в паркова зона… И илюстрира този декор с нормалната просвета, а точно - желанието колата да е част от теб. " Сам президентът Байдън се дефинира като момчето с колата “. А Медисън, столицата на щата Уисконсин, е сцена на мега шоуто за чудовища на четири гуми.   

Статистиката, заключи проф. Балтов, е напълно директна и ясно демонстрира - за интервала от 2001 до 2019 година собствеността на коли от семействата в Париж спада от 60 % до 35 %.  " Дали тъй като са по-бедни… В Германия - страната на колите и културата на колите, собствеността върху колите от 1998 до 2013 година в поколението до 40 години внезапно спада под 50 %. В чисто поведенчески модел нещата отиват в посока - не, не желая да карам кола. През 1983 година в Съединени американски щати в групата от 20 до 24 години, 92 % са имали шофьорска брошура. През 2017 година процентът пада на 79. Сега се оказа, че има потомство, при което 21 % гласоподават за правото на това да не карат изобщо. “

" Надявах се, че ние ще създадем скок - ще прескочим насищането с коли, за жалост, не го направихме, а се задръстихме. Големият въпрос е: Защо да отиваме там, откъдето другите си потеглят. Защо да харчим пари за свръхмного инфраструктура,  която да улеснява автомобилния поток, вместо да създадем противоположното “, попита риторично проф. Балтов.

И предложи: " Докато новото ръководство се лута по какъв начин още да натовари хората, какво още да им вземе, дано вдигне таксите върху колите. По образеца на Нидерландия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР