Може ли е новият кабинет да намали цените на тока

...
Може ли е новият кабинет да намали цените на тока
Коментари Харесай

Анализ: Задава ли се шоково поскъпване на цената на тока?

Може ли е новият кабинет да понижи цените на тока за бита и бизнеса и по какъв начин възнамерява да го направи? Цената на парното в София да скочи с 30% от първи януари, желаят от. Защо се стигна до това предложение? По тези въпроси дискутираха енергийният специалист Еленко Божков и Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Последното постоянно държавно управление и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член – член 100 от Закона за енергетиката. Двете бомби са това, че от пазара би трябвало да се купува всичката сила. Освен това така наречен сила за софтуерни разноски също би трябвало да се купува и продава от пазара. Това води до неспособност да се реагира по някакъв метод, когато на пазара цената на ел. силата се покачва, както е в този момент ”, изясни Владимиров.
КЕВР планува повишаване на тока приблизително с 11,5% от 1 януари
Токът за бита да нарастне приблизително с 11,5 % от новата година, планува енергийният регулатор. При парното и топлата вода плануван...

Негов разбор демонстрира, че е изцяло допустимо цената за бита да не се усилва, без да се пипа Законът. Според него методът е да се усили силата за контролирания микс с към 2 млн. мегаватчаса и да се понижи същата сила от двете американски централи, тъй като тя е по-скъпа. Така щял да се получи микс. Това решение ще бъде препоръчани на премиера. 

„ По принцип КЕВР е самостоятелен регулатор и нейните решения не трябва да се взимат под напън от властта. От тази позиция причините за член 100 от ЗЕ са малко странни, тъй като това е пътя към либерализация за пазара. Ние сме поели ангажимент към Европейска комисия да синхронизираме българското законодателство с европейското, отлагаме тези промени от години. Явно за следващ път ще има интервенция на страната. Трябва да се има поради, че живеем във времена, в които следим покачване на цените на природния газ и електрическата енергия в цяла Европа. КЕВР ненапълно си прави работата като контролира цената нагоре, тъй като по веригата ще има доста губещи предприятия, в случай че цената не се увеличи ”, счита Божков.

Според енергийният специалист КЕВР е съумяла да задържи цената на по-ниски равнища от действителните пазарни стойности. Той е очаквал покачването да е по-високо. За Божков не е ясно за какво продължава да се дава дотация от 4 лева за мегаватчас на, която можела сама да си компенсира разноските, както и да бъде на облага.

„ Още по-неясно е, за какво, макар напътствията на Европейска комисия, договорите с двете американски централи не са прекъснати. Те трябваше да бъдат прекъснати още през май ”, добави Владимиров по Нова Телевизия.
Омбудсманът изиска от КЕВР да не подвига цените на тока и парното за бита
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в ко...

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР