Може ли Делян Пеевски да бъде кандидат за евродепутат? Сигнал

...
Може ли Делян Пеевски да бъде кандидат за евродепутат? Сигнал
Коментари Харесай

Има ли право Пеевски да стане евродепутат?

Може ли Делян Пеевски да бъде претендент за евродепутат?

Сигнал против номинирането му внесе в Централната изборна комисия гражданско придвижване БОЕЦ, оповестиха през днешния ден оттова.

Мотивът е, че Пеевски не извършва законовото условие (чл. 351, алинея 1) от Изборния кодекс. Той гласи:

Чл. 351. (1) Право да бъдат избирани за членове на Европейския парламент от Република България имат българските жители, които са навършили 21 години към изборния ден в това число, не са сложени под забраняване, не изтърпяват наказване отнемане от независимост, имат непрекъснат адрес в Република България и са живели минимум през последните 6 месеца в Република България или в друга страна - членка на Европейския съюз.

БОЕЦ се съмняват в последното - че през последните 6 месеца Пеевски е живял в България или друга страна от Европейски Съюз.

Делян Пеевски е втори в листата на Движение за права и свободи за изборите за Европейски парламент на 26 май след водача на партията Мустафа Карадайъ. Сега Пеевски е народен представител, само че не е участвал на нито едно от съвещанията на сегашния 44-и парламент, което дава мотив за подозрения у БОЕЦ. Те цитират и изявление на премиера Бойко Борисов пред bTV от 18 април 2016 година, в което той споделя " Пеевски си отиде, Пеевски напуща страната ”. Твърдят също, че са търсили безрезултатно Пеевски и на адреса му, и в Движение за права и свободи, и в Народното събрание.

" Ако се окаже, че Пеевски не е живял съгласно законовите условия през последните 6 месеца в България и страна членка на Европейски Съюз, то следва неговата регистрация като претендент за евродепутат от листата на Движение за права и свободи да бъде заличена. А в случай че се окаже, че той въпреки всичко е живял в България през това време, дължи пояснение на нас, жителите и негови заплатоплатци за какво не върви на работа в Парламента и не извършва своите отговорности като български народен представител. И по какъв начин ще извършва своите отговорности като народен представител в Европейският парламент със заплата от десетки хиляди лв.? ", пишат от БОЕЦ.

Те предвиждат обаче, че " институциите, следени от ГЕРБ и Бойко Борисов, за следващ път ще се опитат да изперат господаря си Пеевски ".

Оттам твърдят още, че на следващия ден, когато е работен ден, ще внесат и заявки за достъп до информация до Народното събрание, Министерството на външните работи, Групово дело " Гранична полиция ", Националната работа за защита, с цел да получат информация за престоя на Пеевски в страната и чужбина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР