Може ли да се пресметне колко и чий живот ще

...
Може ли да се пресметне колко и чий живот ще
Коментари Харесай

Симеон Сакскобургготски: Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия?

" Може ли да се пресметне какъв брой и чий живот ще се избави посредством изпращане на оръжия? ". Това разяснява пред Симеон Сакскобургготски, наследник на цар Борис III и някогашен министър-председател на страната от 2001 до 2005 година, по отношение на алтернативата на ръководещата коалиция да даде или не оръжие на Украйна.

„ Темата е доста сериозна и би трябвало да се съобразяваме и със страничните геополитически резултати. Досега имаше интернационален ред, който се спазваше. Сега сме изправени пред нещо напълно ново. Аз съм видял какво ли не, чета доста история и се притеснявам, че колкото по-дълго продължи тази обстановка, тя ще става все по-опасна, тъй като ще се интернационализира. Да си спомним Испанската революция – стартира като нещо локално, само че идват доброволци от едната страна, доброволци от друга, оръжие от едната страна, оръжие от другата и войната пламна. Може да си представим какво би станало през днешния ден с оръжията, с които разполагат и двете страни – и НАТО, и Русия “, предизвестява някогашният министър председател. Той споделя и терзанието си от „ тази покруса е манихейството – единствено положителните, единствено злите “.

„ На тази земя всичко е релативно и няма единствено една истина. По това, което виждам, чувам и чета, не виждам Западът да разграничава Русия от президента Путин. Президентът Путин и неговият екип са едно, а Русия и съветският народ – друго. Има едно настървяване, което не способства за усмиряване на духовете “, акцентира Симеон ІІ. По думите му сега светът вижда по какъв начин се ражда украинската нация.

„ Имало е и други тежки рецесии - в Близкия изток войната сред Ирак и Иран, сред Пакистан и Индия, само че за Европа, несъмнено, това е най-сериозният конфликт. За страдание, след всичко, което се е случило през ХХ век, по какъв начин хората не се научиха да вземат решение проблемите по различен метод, а не посредством толкоз премеждия, жертви и опустошения. Картините, които виждаме, са ужасяващи “, признава синът на цар Борис ІІІ и напомня една от известните изречения на татко си – „ министрите ми са англофили, генералите - германофили, моят народ е русофилски, единствено аз останах българофил “.

„ За Германия, аз го перифразирах – с Европейския съюз. Не бива да се абсолютизира, само че това, което Русия е подхванала, е толкоз шокиращо. Думите, които ми припомняте, демонстрират и уравновесеното мислене на цар Борис и то в ония тежки времена. Повтарям, аз съм алергичен към диктати и напън от така наречен велики сили. Но това е участта на по-малките страни “, показва Симеон Сакскобургготски. Според него през последните 20 години Западът „ изпусна “ да приобщи Русия.

„ Русия е като че ли от горната страна, там където е Арктика, и всичките към нея – врагове: шведи, поляци, татари и така нататък Самата карта излъчва чувството, че постоянно е трябвало да се пазят отвред. Мисля, че и през днешния ден го има – „ всички са срещу нас “, което вътрешно сплотява. И то политически може да се употребява с доза цинизъм – „ ето, ненавиждат ни всички “. Западът бърка като се нахвърля по този начин против всичко съветско – това може единствено да провокира контрареакция. Мисля, че е късогледо – ден за ден, вместо да черпим поука от историята и предишното “, счита някогашният министър председател. Помолен за коментар би трябвало ли да вдигнем ветото на Република Северна Македония и да я „ пуснем “ в Европейски Съюз той прецизира, че България би трябвало да способства за други страни да бъдат част от европейско семейство - Европейски Съюз и НАТО.

„ Трябва да имаме печелившата роля, а не губещата. Ако се даде специфичният статут на българите в Македония, това би било крачка в вярната посока. Сега да продължаваме да спорим за предишното... Нито ще ни помогне, нито ще усъвършенства виталния стандарт на България и Северна Македония. Необходимо е да се реализиран практични резултати “, счита синът на последния ни цар, наименуван Обединител.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР