Може ли да се премахне фигурата на главния прокурор без

...
Може ли да се премахне фигурата на главния прокурор без
Коментари Харесай

Може ли да се премахне фигурата на главния прокурор без ВНС?


Може ли да се отстрани фигурата на основния прокурор без Велико народно събрание? Обикновено или Велико национално заседание може да отстрани фигурата на основния прокурор. Юридическата мисъл е разграничена.

Депутат Делян Пеевски дискутира с представители на ПП-ДБ и правосъдния министър Атанас Славов основна конституционна промяна – премахването на фигурата на основния прокурор. Това заяви самият депутат след диалозите. Идеята се върти от известно време в общественото пространства.

Може ли обаче това да стане без Велико национално заседание (ВНС)? И да, и не, тъй като юридическата мисъл е разграничена на две.

Според част от правниците Обикновено национално заседание не може да отстрани фигурата на основния прокурор. Според други обаче не е належащо да се привиква Велико национално заседание. Те се базират на прословутото решение №3 от 2003 година на Конституционния съд. То се отнасяше до „ промени във формата на държавно устройство и на държавно ръководство “.

В решението си съдиите приказват за ролята и мястото на прокуратурата, само че не и за основния прокурор, е аргументът на тези, които считат, че и Обикновено национално заседание може да отстрани фигурата на основния прокурор.

Според конституционалисти обаче, в случай че няма основен прокурор, се отварят три празнини.

Първата е кой ще сезира Конституционния съд. Главният прокурор е един от тези, които имат право да насочат питания до Конституционен съд и да желаят анулацията на законови текстове, за които се счита, че са противоконституционни.

Второто е кой ще упражнява надзора за правда и третото е кой ще съставлява прокуратурата като институция.

Вероятно законодателите обаче ще помислят за тези празнини, пишат от „ 24 часа “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР