Може ли да има паралел между еуфорията около лекарствата за

...
Може ли да има паралел между еуфорията около лекарствата за
Коментари Харесай

Защо Eli Lilly заслужава да измести Tesla във Великолепната седморка

Може ли да има паралел сред еуфорията към медикаментите за затлъстяване и първите дни на производството на електрически транспортни средства?

На този въпрос се опива да отговори The Wall Street Journal, отбелязвайки, че предишния месец пазарната капитализация на фармацевтичния колос Eli Lilly надмина тази на Tesla. Като най-добре представяща се в S&P 500, компанията има съществени причини да размени Tesla като една от акциите в така наречен Великолепна седморка.

Печалбите на Eli Lilly са подхранвани значително от залога, че портфолиото му от медикаменти за затлъстяване и диабет ще продължи да пораства бързо. Анализаторите чакат Zepbound и Mounjaro, които споделят една и съща дейна съставна част, да генерират повече от $40 милиарда годишни доходи по-късно през десетилетието.

Риск за търговията на Eli Lilly е, че упованията стават прекомерно розови, което ги прави по-трудни за реализиране. Във вторник обаче компанията надмина прогнозите на анализаторите, давайки доста мотиви за наслада на биковете.

Компанията предвижда доходи за 2024 година от 40,4 милиарда до 41,6 милиарда $, което съставлява към 20% растеж в междинната точка и надминава консенсуса на анализаторите от 39,5 милиарда $ съгласно Visible Alpha.

Прогнозите допускат минимум 11 милиарда $ доходи от Mounjaro и Zepbound, което също е повече от предстоящото от анализаторите.

Компанията също по този начин отбелязва, че тирзепатид, дейната съставна част и в двете медикаменти, е постигнал главната цел в изследване за тип мастна чернодробна болест, известна като стеатохепатит, обвързвана с метаболитна дисфункция.

Подобно на Tesla, Eli Lilly се възползва от мейнстрийм шума, който я подтиква да търгува на стойности, надалеч надхвърлящи естественото за съперниците в бранша. Ролята на двете компании като преобладаващи играчи на пазар с голям капацитет за напредък накара вложителите да им дадат оценки, които са присъщи за софтуерни компании с висок капацитет, а не за автомобилни или фармацевтични производители.

Tesla се търгува на 57 пъти повече от приходите си, предстоящи за идващите 12 месеца, съгласно FactSet, до момента в който Lilly се търгува на 55 пъти над приходите си. За съпоставяне, при Ford Motor този индикатор е 6,6, а при Johnson & Johnson - 15. Технологичният водач Amazon пък се търгува на 41 пъти над приходите си.

Години наред паметният облик на Илон Мъск и водачеството на Tesla в промишлеността на електрическите автомобили разрешиха на някои вложители на Уолстрийт да оправдават високата си оценка. Наскоро обаче Tesla регистрира облаги и доходи, които мощно се разминаха с упованията. От началото на 2024 година акциите на компанията са намалели с близо 30%.

Lilly и съперникът ѝ Novo Nordisk са в позиция, сходна на тази, в която беше Tesla, когато пазарът на електрически автомобили беше в начален етап: бизнесът им процъфтява, до момента в който липсват противници в кратковременен проект.

В един миг и двете компании може да се сблъскат с сложна математика за напредък, сходно на Tesla, само че в близка вероятност наподобяват издръжливи. Изграждането на произвеждане изисква години и милиарди долари финансови разноски, което значи, че може да отнеме доста време, преди компании като Amgen и Roche, които имат сходни медикаменти в развой на разработка, да съставляват сериозна конкуренция.

В понеделник Novo разгласи, че купува Catalent, с цел да укрепи бързо производството на Wegovy и Ozempic.

Може да минат години, до момента в който Eli Lilly стигне до точка, в която облагите ѝ стартират да разочароват вложителите. Засега последните резултати на колоса демонстрират за какво лекуванията срещу затлъстяване, а не електрическите транспортни средства, принадлежат към Великолепната седморка, показва WSJ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР