Може ли бизнес за милиарди да се окаже в ръцете

...
Може ли бизнес за милиарди да се окаже в ръцете
Коментари Харесай

Как DJ от Москва се оказа начело на Газпром Германия за една нощ

Може ли бизнес за милиарди да се окаже в ръцете на човек, който се занимава с ремонт на коли и стартиране на електронна музика в клубове в Москва?

Отговорът не е неочакван за управляващите в Берлин, които наблюдават маневрите на Кремъл от последните седмици. 

Русия се опита да ликвидира подизпълнителя на " Газпром " в Германия и да прекъсне договорите за евтини доставки на природен газ към най-големия си клиент в Европейски Съюз. За тази цел компанията " Газпром Германия " смени собствеността си в серия от стъпки, с цел да се окаже най-сетне под контрола на " сламен човек ". 

Това накара и държавното управление в Берлин да вземе незабавни ограничения и да задейства изключителна законова алтернатива, която позволява на Министерството на стопанската система да национализира сдружението, осигуряващо доставките и съхранението на газ в Германия, както и в Чехия и Швейцария. 

Последният мним притежател на " Газпром Германия " преди национализацията се назовава Дмитрий Владимирович Цепляев. 

Няма нищо общо с енергийния бизнес, още по-малко - с междудържавните връзки сред Москва и Берлин. 

Цепляев е вписан на 30 март  като общоприет шеф на акционерно сдружение " Палмери " с уставен капитал от 3 млн. рубли (около 32 000 евро по настоящия курс). Регистрирано е в покрайнините на Москва в един от кабинетите на административна постройка. Основният му предмет на активност съгласно Търговския указател на Русия е " покупко-продажба на лично недвижимо имущество ". 

До този миг Дмитрий Цепляев е взел участие в няколко търговски сдружения, които са се занимавали с техническо обслужване и ремонт на коли, търговия с леки коли и други Четири от тези сдружения към този момент са премахнати. 

Spiegel употребяват мейла, който той е показал за връзка в Търговския указател, и откриват, че Цепляев в действителност се изявява като DJ в нощни заведения в Москва.

Руснакът отхвърля да отговори на въпросите на немската медия, изпратени до мейла, телефона и профилите му в обществените мрежи.

На 31 март " Газпром Холдинг " афишира, че напуща собствеността на  " Газпром износ бизнес сървисис " - дъщерното дружество, което има " Газпром Германия ". Руските регистри обаче демонстрират, че 0,1% от акциите му се предават на " Палмери " - компанията, която преди малко е управлявана от московския DJ и автомонтьор. Останалите 99,9% стават благосъстоятелност на самото " Газпром износ бизнес сървисис ". 

Делът на " Палмери " от ГПЕБС се прави оценка на към 100 рубли (около 1 евро) Въпреки това мажоритарният притежател предава цялостен надзор на " Палмери " върху правата за взимане на решения. Така DJ-ят се оказва автентичен собственик на " Газпром Германия " - сдружение, което генерира към 12,7 милиарда евро от продажби и управлява сериозно значима инфраструктура в Германия. 

Малко след измененията " Палмери " взема решение да ликвидира " Газпром Германия " - с прекратяването на нейната активност ще се анулират и договорите за доставки, с помощта на които локалните клиенти купуват на ниска цена газ. 

Правителството на Олаф Шолц разгласи, че договорката опонира на немското законодателство и Министерството на стопанската система не позволи приключването ѝ. 

Засега проектите на Кремъл са спрени, само че Берлин ще би трябвало да реши какво да прави с основното сдружение след края на септември, докато страната ще го управлява. Според Boersen Zeitung държавното управление към този момент търси евентуални купувачи на " Газпром Германия " или на някое от дъщерните ѝ сдружения, измежду които е газоснабдителят Wingas и операторът на най-голямото газохранилище в Германия Astora. 

Не е изключено и елементи от " Газпром Германия " да бъдат национализирани дефинитивно, само че това се разказва като решение за крайни случаи.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР