Може ли антимафиот да е приятел с мафията? Това е

...
Може ли антимафиот да е приятел с мафията? Това е
Коментари Харесай

В службата са известни близките отношения. Докъде стигат връзките на Нотариуса в МВР

Може ли антимафиот да е другар с мафията? Това е един от въпросите, които излизат около следващия скандал за търговия с въздействие по високите етажи на властта в България. Докато множеството хора питат кои са забърканите магистрати, доста други следи водят към Министерство на вътрешните работи. А оттова и към Народното събрание.

Едно ликвидиране срина през последния месец публичното доверие в институциите, призвани да проверяват и санкционират проведената престъпност. То изкара нескрито секрети механизми за влияние върху службите, прокуратурата и съда, градени с години.

, Мартин Божанов - Нотариуса става обект на следствие като хипотетичен, заплашвала магистрати, заграбвала парцели и търгувала с въздействие. Убийството му в края на януари повдигна въпроса по какъв начин един сякаш елементарен лъжец е могъл да се издигне до такава степен, че даже да манипулира изхода на съответни каузи.

Случаят докара до основаването на в разнообразни институции, както и до. Покрай това се разбра, че Нотариуса е имал секрети контакти в правосъдната власт. Появиха се съмнения, че протекциите му в прокуратурата.

На този декор малко по-встрани останаха данните за въздействието на Нотариуса в Министерство на вътрешните работи и по-специално в структурата, заета съответно с наблюдението и противодействието на мафията - Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " ( ГДБОП ).

След убийството на Нотариуса на 31 януари, едно от първите разкрития беше, че неговата брачна половинка - Гергана Божанова , работи като проверяващ служител на реда при антимафиотите в Министерство на вътрешните работи. Факт, който звучи изключително неуместно, поради обстоятелството, че в това време мъжът ѝ е разследван от същата работа.

Свободна Европа научи, че контактите на Нотариуса в действителност са се простирали до най-високото равнище в ГДБОП. Два самостоятелни един от различен източника потвърдиха, че приживе Нотариуса е имал близки другарски връзки с някогашния шеф на ГДБОП Любомир Янев . Нещо повече - Янев не е отрекъл това пред прокурорите, проверяващи незаконната активност на Божанов.

Самият Янев отхвърли да разяснява тематиката, откакто беше потърсен по телефона от Свободна Европа. Той сподели само, че политиката на Министерство на вътрешните работи не му позволява да прави медийни изказвания, без те да са съгласувани с управлението.

Затова Свободна Европа насочи писмени въпроси до пресцентъра на вътрешното министерство по отношение на информацията за познанството сред Янев и Нотариуса. До публикуването на този текст обаче не бяха получени отговори.

Ето за какво е значимо да знаем какво е било естеството на връзките сред двамата:
В момента Любомир Янев работи в отдела на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който проверява убийството на Нотариуса. Информацията, че е имал близки връзки с Божанов го слага в обстановка на спор на ползи.По-важен е въпросът дали въздействието на Нотариуса се е простирало и над Янев. Защото кариерното му израстване в Министерство на вътрешните работи е обвързвано с висши политически фрагменти на ГЕРБ. Става въпрос за някогашните вътрешни министри и сегашни депутати Младен Маринов и Христо Терзийски . И в случай че с убийството на Божанов се прикриват следи, кой има интерес то да не бъде разкрито?
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР