Може ли американският президент Доналд Тръмп да извърши преврат и

...
Може ли американският президент Доналд Тръмп да извърши преврат и
Коментари Харесай

Може ли Тръмп да извърши преврат?

Може ли американският президент Доналд Тръмп да извърши прелом и да остане в Белия дом още четири години? Президентът отхвърля да признае успеха на демократа Джо Байдън, само че съгласно специалисти няма конституционна процедура, посредством която той да остане на поста, написа английският в. "Гардиън ".

Избирателната гилдия ще се срещне на 14 декември, с цел да гласоподава за президент и съвсем всички щати излъчват електорите си въз основа на националния избор. Очаква се Байдън да завоюва доста повече от нужните му 270 електорски гласа, с цел да стане президент. Победата му не зависи от един щат, а и той евентуално има непреодолима преднина в Мичиган, Невада, Уисконсин и Аризона ", отбелязва вестникът.

Една не изключително безапелационна юридическа доктрина, популяризирана от републиканците преди изборите, гласи, че благосклонни към републиканците щатски законодателни управляващи тук-там като Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания може да подценен националния избор в щатите си и да посочат свои електори. Федерален закон позволява това, в случай че щатите "не са съумели да създадат избор " до деня, в който се събира Избирателната гилдия. Няма обаче доказателства за систематични измами и престъпления в нито един щат, а и преднината на Байдън там демонстрира, че щатите на процедура са създали своя избор.

Ако страната продължи да следва върховенството на закона, не виждам допустим парламентарен метод Тръмп да остане президент, в случай че не показа нови доказателства за масиран неуспех на изборната система в доста щати, означи преподавателят по право в Калифорнийския университет в Ървайн Ричард Хансън, експерт по избори. "Това би било искрено антидемократично присвояване на властта в опит щатските законодателни събрания да бъдат употребявани за заобикаляне на избора на гласоподавателите и аз не чакам това да се случи ", добави той, представен от "Гардиън ".

"Ако законодателите в един-единствен щат решат да подценен очевидната воля на гласоподавателите по този метод, това би провокирало голямо неодобрение. За да може Тръмп да завоюва изборната гилдия, няколко щата би трябвало да подхващат тази необикновена стъпка - нещо, което ще докара до извънредно остра реакция и същинска рецесия на демокрацията в страната ", предизвестява всекидневникът.

За "преврат " написа и в. "Вашингтон пост ". "Преврат на Тръмп може да не проработи, само че може да проправи пътя за идващия неуспешен претендент ", отбелязва в публицистична публикация изданието.

"Президентът Тръмп към този момент не се преструва, че зачита демокрацията. След като изгуби изборите и след неуспеха на поредност опити да оспори преброяването на гласовете, през вчерашния ден той изиска от щатските управляващи просто да откажат да удостоверят резултатите. Крайната цел, съгласно юридическия консултант на акцията на Тръмп Джена Елис, е да се даде опция на републиканските законодатели в колебаещи се щати като Мичиган да дадат гласовете на щатските си делегати в изборната гилдия на Тръмп макар неопровержимата преднина на определения за президент Джо Байдън ", показва вестникът.

"В реалност Тръмп може да сътвори казус по какъв начин да спечелиш избори в Съединени американски щати. Първо - правиш избори, а след това се опитваш да упражниш напън върху задоволително щатски и локални висши чиновници да манипулират броенето на гласовете и процедурата по засвидетелствуване в твоя изгода. Стратегията може да се окаже по-приложима при някои последващи избори. Дали ще проработи ще зависи от това дали преди този момент държавните чиновници - от най-скромния общински служител до най-високопоставения сенатор, са позволили чисто официални въпроси от администрирането на изборите да се трансфорат в оръжия против политическия конкурент ", добавя "Вашингтон пост ".

На този декор Си Ен Ен показва на уеб страницата си, че съгласно осведомени източници няколко висши чиновници от актуалната администрация на Тръмп, както и някои, напуснали в последните месеци, тихомълком са почнали да се свързват с членове на екипа на Джо Байдън по предаването на властта. "Този факт демонстрира, че отводът на президента Тръмп да признае изхода от изборите и продължаващата спънка от страна на Белия дом стартира да разочарова даже хората, свързани с държавното управление ", акцентира медията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР