Може и да в звучи странно, но има летище в

...
Може и да в звучи странно, но има летище в
Коментари Харесай

Единственото летище в света, на което кацате и се озовавате на територията на три държави

Може и да в звучи необичайно, само че има летище в света, на което кацате и се озовават на територията на три страни. EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg е само по рода си в света. Всъщност е издигнато на територията на една страна, само че има митнически граници за две прилежащи страни и обслужва градове в три разнообразни европейски страни.

Летището е ситуирано напълно в североизточния френски район Елзас, където се намира и централата му. Но летището е разграничено на френска митническа граница и швейцарска митническа граница.

Последната зона се ръководи от швейцарска гранична полиция с пълномощия да ползва швейцарските закони във връзка с митниците, медицинските услуги и работата на полицията.

Френските служители на реда имат същите пълномощия от своята страна на митническата граница, само че могат да правят и случайни инспекции в швейцарския сектор. Те дават отговор и за сигурността на цялата постройка.

Обслужвайки три града, част от три разнообразни страни, определението на думата " интернационален " за летището придобива напълно друго значение.
 Дестинациите на летище София: Топ 10 на страни, градове и аерогари
Тел Авив изпреварва Варна и Мюнхен: Кои са 10-те най-посещавани дестинации от летище София?

Нова подробна статистика демонстрира забавни трендове

Поради обстоятелството, че не е имало избрана граница, разделяща швейцарската и френската зона, откогато Цюрих се причисли към Шенгенската зона на Европейски Съюз, клиентите могат да харчат или евро, или швейцарски франкове в постройката, според от това къде навръх летището пазарят.

Предимството на това летище е, че разрешава на пасажерите, които се насочат към Швейцария, да обиколят френската безмитна зона. Град Базел е един от трите, обслужвани от EuroAirport, дружно с френския Мюлуз и немския Фрайбург.

Елзаската община Сен Луис, където е издигнато летището, е включена в асоциацията на градове и общини от Германия, Швейцария и Франция Trinational Eurodistrict of Base, насочена към поощряване на трансгранични планове и културен продан.

Това интернационално летище се ръководи взаимно от Франция и Швейцария. Въпреки това, като се има поради, че това е и летището във Файбург, неговият ръб включва по осем членове от Франция и Швейцария и двама от Германия.

Идеята за създаване на летище, обслужващо Франция и Швейцария, в началото се заражда през 30-те години на предишния век, само че планът е спрян при започване на Втората международна война. Разговорите стартират още веднъж през 1946 година и в границите на месеци е издигната първата писта.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР