Може и да не звучат впечатляващо, но MC-21 и C919

...
Може и да не звучат впечатляващо, но MC-21 и C919
Коментари Харесай

Airbus и Boeing се изправят пред нова конкуренция от Русия и Китай

Може и да не звучат впечатляващо, само че MC-21 и C919 са подготвени да се изправят против Airbus и Boeing и най-продаваните им самолети.

Irkut MC-21 е от Русия, а Comac C919 се създава в Китай. И двата модела минаха през години на разработка и изпуснати периоди, като към този момент не създаваха изключително терзание за западните производители. Но това може да се промени, споделя Deutsche Welle.

След голям брой проблеми, през декември 2021 година MC-21 най-накрая бе сертифициран да транспортира пасажери и ще стартира да извършва постоянни полети в Русия по-късно тази година. Китайците възнамеряваха да доставят първия C919 на клиент по същото време, само че поради пандемията има закъснение и към този момент не е ясно дали моделът ще стартира да лети през тази година. Но друго е ясно.

Новите пътнически самолети навлизат в изключително печелившия главен сегмент на авиопазара и Airbus и Boeing би трябвало да ги одобряват насериозно — изключително MC-21, който може да предложи надалеч повече в някои области по отношение на моделите на западните колоси. Това не е изненадващо, защото Airbus и Boeing лежат на остарели лаври — корените на Boeing 737 стартират от далечната 1967 година, а Airbus A320 бе показан през 1987 година

Русия не е некомпетентен състезател

Русия има история в гражданската авиация, въпреки и днешното положение на промишлеността да е надалеч от славните дни по време на Съветския съюз.

Макар че съвсем всички индустриални уреди към момента съществуват, едвам 14 съветски самолета бяха създадени през цялата 2020 година — колкото Airbus сглобява за няколко дни. Затова не е изненадващо, че процесът по узаконяване на съветския модел бе дълъг и бодлив — първият полет на MC-21-300 бе на 28 май 2017 година

Стандартната версия на MC-21 ще транспортира 163 пасажера в две съсловия и дава обещание да изминава същото разстояние като западните съперници. Нещо повече, " на хартия MC-21 има преимущества пред най-новия Airbus A320neo ", споделя пред изданитео Нико Бучхолц, виновен за поръчките на самолети в Lufthansa.

Експертите като него считат, че е доста евентуално MC-21 да бъде по-икономичен от западните съперници. Реалните данни ще стана ясни през лятото, когато Rossiya (дъщерна на Aeroflot) стартира полети с него.

Самолетът ще предлага и по-голям комфорт за пасажерите — обичайно уязвимост за руските самолети. Кабината е необятна, а MC-21 е " най-широкият тяснофюзелажен аероплан в света ". С диаметър на кабината 11 см по-голям от този на A320 и 27 сантиметра по-широк от Boeing 737 той е необятен, само че не задоволително, че линиите да съумеят да наредят повече от нормалните шест седалки на ред. Което значи, че пасажерите ще се разположат на малко по-широко.

Производителите зависят от западни снабдители

Времената не са изключително подобаващи за съветските производители на самолети, защото все още моделите не могат да бъдат създавани без доставки на голям брой западни съставни елементи като мотори и композитни материали. Цели 40 % от MC-21 са точно такива материали и т еидват от Америка и Япония. А сертифицираният вид MC-21-300 употребява американски мотори Pratt & Whitney.

В сегашния политически климат Русия не може да е сигурна, че ще може да продължава да разчита на тези доставки. Друг модел, MC-21-310, употребява съветски мотори Aviadvigatel PD-14. Той обаче не е сертифициран.

Според производителя все още има 175 поръчки за MC-21 плюс " още няколко стотин меморандума за съгласие ", които дават сигнал за интерес. Най-значим през идващите години ще е локалният пазар, където се чака през идващите две десетилетия да са нужни над 800 нови самолета от този размер.

Китайците се движат бързо

За разлика от Русия, Китай дълго време нямаше сходна промишленост. Но в този момент страната компенсира, а потребностите на локалния пазар са за сходен размер аероплан.

Китайците имат друго преимущество: опит в индустриалното произвеждане, което ще им разреши бързо да сглобят стотици и даже хиляди самолети при съблюдаване на стандартите за качество. Airbus към този момент има собствен цех в Китай и съгласно Бучхолц качеството на съединените там самолети от време на време е по-високо от това на моделите, създадени в Хамбург, Германия.

Засега обаче китайците изостават: към края на декември едвам 34 от нужните 276 тестови полета са изпълнени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР