Може и да не сте забелязали, но гондолите и гондолиерите

...
Може и да не сте забелязали, но гондолите и гондолиерите
Коментари Харесай

Защо гондолиерите във Венеция са на изчезване?

Може и да не сте забелязали, само че гондолите и гондолиерите във Венеция понижат и повода не е коронавирусът.

В историческия център на Венеция не е позволено плаването с моторни лодки или карането на коли. Придвижването става или пешком, или на безконечната сантиментална класика - гондола.

През последните години обаче гондолата се трансформира в изчезващ тип.

Някога (през 17-и и 18-и век) към 10 000 гондоли са кръстосвали каналите на Венеция. В наши дни броят им е към 400, като съвсем всички се употребяват за туризъм.

Колко мъчно е да станеш гондолиер във Венеция
Макар гондолите да наподобяват като туристически капан за доста хора, малко на брой знаят какъв брой мъчно в действителност е да се стане гондолиер.

Всеки лидер на обичайната венецианска лодка би трябвало да мине няколко изпита, с цел да получи документ. Нужни са 400 часа образование, като с изключение на изпит за ръководство на лодката, се държат също изпити по венецианска история и архитектура, както и по пеене.

Броят на документите, които се отпускат годишно, нормално е под 5.

В предишното да бъдеш гондолиер е било влиятелно занятие. Тъй като те са работели най-вече за богатите венециански семейства, са знаели доста секрети и към тях са се отнасяли с голям почит.

Неочакваните проблеми на актуалния гондолиер

Професията на гондолиера е доста по-комплексна от това да бъде лодкар. Освен че са представителни лица на града и би трябвало да познават в елементи историята и забележителностите на Венеция, гондолиерите би трябвало да знаят всички канали наизуст, а от време на време и да се оправят и с непредвидени провокации.

Любопитен факт е, че през юли 2020 година Асоциацията на гондолиерите във Венеция разгласи, че в по-малките гондоли оптималният брой на пасажерите се понижава от шестима на петима души. Причината за това не е предпочитание за по-големи облаги, а фактът, че по думите на асоциацията туристите стават все по-тежки и постоянно лодката потъва рисково доста и губи баланс при напълването ѝ с шестима души, част от които са с наднормено тегло.

Женски пробив в мъжка специалност

Друга ограничаване е, че гондолиерството е мъжка специалност. Някога занаятът се е предавал от татко на наследник, а дами не са били допускани на това занятие. След близо 1000 години изключване, през 2010 година Джорджа Босколо публично става първата лицензирана жена гондолиер. Самата тя е щерка на гондолиер и споделя, че гребе от 7-годишна.

Преди нея други две дами се пробват да вземат изпитите в Училището за гондолиери, само че не съумяват, като упрекват за това професионалния мачизъм в гилдията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР