Може да ви се стори странно, но пандемията не е

...
Може да ви се стори странно, но пандемията не е
Коментари Харесай

Климатът, а не пандемията е най-голямата заплаха за земеделието

Може да ви се стори необичайно, само че пандемията не е най-големият зложелател на българското земеделие. Много по-голям е климатът. По публични данни на земеделското министерство през предходната година сушата е изтрила 20% от зърнената годишна продукция, като прибраната пшеница е била 4.6 млн. тона.

Тази година беше милостива към земеделците – реколтата от пшеница реализира безспорен връх, доста високи добиви се чакат и при царевица и пшеница, в това време цените останаха високи.

Какво сочи това? Че земеделието е един от най-устойчивите браншове в международен мащаб и даже световната пандемия не може да го сложи на колене.

Сделките с ниви – задача, а не търговия

Селското стопанство е доста динамичен бизнес, в който непрестанно се взимат комплицирани решения. Те следват естествените естествени цикли и трябват решителни дейности на момента. Добрата вест е, че екипът на „ Агрион “ се оказа кадърен да прегърне рецесията и да я обърне във благоприятни условия. От няколко години работим за дигитализирането на доста от дейностите на компанията и uовид-кризата сложи за нас началото на акселерацията на този развой. Използвахме момента, с цел да понижим до най-малко физическия контакт с клиентите, без да пострада качеството на услугите, които предлагаме. С горделивост мога да кажа, че година по-късно съвсем всички процеси са напълно цифровизирани – от покупката, през продажбата и кредитирането, до отдаването чартърен и аренда.

Да бъдеш една от най-големите компании в професионалното ръководство на аграрни активи е предизвикателство, само че и задача. Всички знаем за кръвната връзка на българина със земята. Това натоварва покупко-продажбите в този бранш с голяма отговорност – освен да купиш земята на индивида, само че и да му покажеш, че тя може да се употребява доста по-ефективно, да дава плодове, които след това слагаме на нашата софра.

Това е основната задача на „ Агрион “ - да развива българското селско стопанство посредством комасация, да подтиква младите фермери да навлизат в земеделието, да усилва продукцията, която дава родния чернозем.

Цената на земята

Цената на земята ще пораства през идващите години. Причината е, че тя е лимитирано количество и търсенето й ще нараства, дружно с популацията и потребността от храни по света.

Българската земя не прави изключение и към този момент се подрежда измежду най-изгодните вложения на пазара. Тя има някои неповторими и доста потребни характерности – ниска волатилност (променливост), висока рентабилност при регистриран риск, ниска корелация (взаимна взаимозависимост ) към обичайни класове капиталови активи, мощна връзка с растежа на нововъзникващ пазар с невисок политически риск, доближаване до цените на земите в страните от Европейски Съюз и основаване на сигурен паричен доход.

Земеделската земя в България е недооценен актив, цената й заема най-ниското място всред цените на земята в страните от Европейски Съюз. Естественото ценово доближаване основава атрактивен капацитет за повишаване от 4-5% годишно на земята в България.

Това демонстрира, че наследствените земи стават все по-ценен актив и хората би трябвало да го ръководят мъдро, както всички свои финансови активи.

Моят съвет е, че в случай че не обработвате земята, е по-добре да я продадете и да употребявате средствата за закупуване на различен неподвижен парцел.

По данни на Национален статистически институт през предходната година терените на село са поскъпнали с над 5 на 100 и с близо 60 на 100 за последните 6 година В някои региони цените са станали даже двойни.

Управлявайте мъдро собствеността си

Сметката сочи, че в случай че човек продаде наследствените си земи, може да получи задоволителна сума, с цел да финансира отчасти закупуването на парцел - едно от изискванията на банките, с цел да провиснал заем. Парите могат да се употребяват и за довършителния ремонт или ремонт на съществуващо жилище и обзавеждане.

Въпросът обаче е на кого да продам наследствените си земи. Тук идва ролята на професионалните компании за ръководство на поземлена благосъстоятелност като „ Агрион “. Ние познаваме най-добре обособените землища. Ще оценим гратис вашата земя и ще ви дадем безвъзмездна професионална юридическа помощ в заплетените проблеми, каквито нормално съществуват към земеделските земи. „ Агрион “ предлага опция да изкупим земята ви, даже в случай че не сте единствен притежател. Достатъчно е да притежавате най-малко 25 на 100 от нея.

Тези, които желаят да схванат какъв брой коства земята им, могат да го създадат безусловно гратис на нашия уебсайт www.agrion.bg/request/sell, както и на безплатния народен телефон на компанията 0800 111 66.

Особено значимо е покупко-продажбите със земеделска земя да се случват онлайн, сходно на недвижимите парцели. Причината е, че за множеството притежатели на земеделска земя, които живеят в чужбина, това е най-лесният метод да сключат договорка.

В умозаключение земята би трябвало да се обработва, защото това е методът да сложим храна на трапезата си. За да може да се развива земеделиетоq обаче, земята би трябвало да се комасира. По данни на Национален статистически институт в България има над 1 млн. аграрни имота с обособени притежатели, което затруднява ефикасното земеделие. Част от работата на професионалните компании за ръководство на земя е да уедряваj собствеността, с цел да може след това парцелите да бъдат отдавани чартърен на фермери.

Фирмен профил

„ Агрион “ е най-разпознаваемият за частните притежатели бранд, занимаващ се с ръководство на аграрни земи. На последното издание на състезанието „ Мистър и Мисис Икономика “ компанията получи приз за пазарна агресия. Преди това компанията бе удостоена с премията на КРИБ за напредък.

Преди 6 година „ Агрион “ наложи нов стандарт в професионалното ръководство на аграрни активи, което изведе „ на ярко “ целия пазар на аграрни терени. Дружеството първо комбинира сполучливи финансови артикули с обичайните покупко-продажби по покупко-продажба на терени. Това трансформира „ Агрион “ от контрагент в същински сътрудник на фермери и арендатори.За близо 75 на 100 от притежателите на земи и над половината от арендаторите в страната сдружението е пожеланият сътрудник за подписване на договорка за земеделска земя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР