Може да ви изглежда невероятно, че една бодлива зелена трева

...
Може да ви изглежда невероятно, че една бодлива зелена трева
Коментари Харесай

Копривата - средството, което лекува почти всичко

Може да ви наподобява необикновено, че една бодлива зелена трева е панацея за съвсем всичко, което ви разболява, само че това е правилно. Копривата е растението, което дава лек за артрит, в основата е на билковите лекувания за алергии, облекчава косопад, понижава кървенето, бори се с инфекции на пикочния мехур, оказва помощ при кожни недоволства, неврологични заболявания и дълъг лист от здравословни проблеми.



Копривата пораства по целия свят, тя се употребява с лекарствени цели и като храна. Силно питателното, бодливо растение постоянно се употребява като пролетен тоник. Това е натурален артикул, който отстранява метаболитните боклуци и подтиква лимфната система, предизвиква лесната екскреция през бъбреците. Всички елементи на растението коприва се употребяват, и са разполагаем в необятна гама от лекарства, вариращи от изсушени листа, мехлеми, тинктури, хомеопатични лекарствени средства и билкови екстракти.



Копривата - лек за артрит

Листата от коприва се употребяват за лекуване на мъчителните признаци на артрит, подагра, ревматизъм, като и на фибромиалгията и тендинита. Пациенти с лупус и други автоимунни болести, страдащи от болката, могат да пият чаша чай от коприва или ядат задушени листа от коприва. Нейното диуретично деяние и способността и да освобождава пикочната киселина от ставите при подагра, отстранява болката.

Смъденето от коприва - изгоди за здравето на дамите

Коприва е с високо наличие на желязо, което я прави отлична за битката с анемията и умората. Тя поддържа черния дроб и женската хормонална система. Бременните дами се възползват от копривата, като ги защищава от кървене и оказва помощ за подсилване на плода. Тя подтиква производството на мляко при кърмачки. Смъденето от коприва понижава признаците на Постановление на Министерски съвет, подтиква производството на естроген за облекчение на признаците на менопаузата. Тя постоянно се употребява в билкови тоници за унищожаване на миома и контролира менструалния поток.

Лечение на алергии с коприва

Смъденето от листа на копривата е било употребявано като билково лекуване и хомеопатично лекарство за облекчение на алергии като астма, сенна хрема, уртикария и други алергични дерматити.

Поддръжка на пикочните пътища с коприва

Смъденето от коприва е потребно за функционалността на пикочния мехур и пикочните пътища и при двата пола. Чаят работи като натурален диуретик, усилва уринирането и оказва помощ при камъни в бъбреците. Действа като деконгестант и понижава разширенията на простатата.

 Супа с лапад и коприва

Коприва при косопад и кожни болести

Чаят от коприва облекчава екзема и акне, премахва брадавици, когато се ползва локално, и облекчава сърбеж от копривната треска. Тя има подтикващ резултат върху скалпа, когато се употребява за изплакване на косата и оказва помощ да се регенерира косъма, както и за растежа на косата и се употребява за възобновяване на оригиналния цвят. Тя работи за облекчение на пърхот и като еликсир за кожата на главата.

Ефектът на коприва при храносмилането

Листа от коприва са ефикасни при понижаване на признаците на храносмилателния тракт, вариращи от отлив на киселина, остатъкът от газ, гадене, колит. Освен това, тя има лекарствено деяние върху лигавиците, което я прави дейно билково лекуване при възпалено гърло, подути хемороиди, кървене от носа и раните в устата.

Какво още лекува копривата?

- Намалява възпалението на венците и защищава от плака, в случай че изплаквате устата си с нея.

- Облекчава гърдите и кашлица, бронхита, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и туберкулозата.

– Полезна е при лекуване на Алцхаймер.

- Облекчава неврологичните заболявания като Министерски съвет и ишиас.

- Корените на растението са потребни за предотвратяването на уринирането през нощта при деца.

- Унищожава глисти и паразити.

- Поддържа ендокринната система, в това число щитовидната жлеза, далака и панкреаса.

Съвети: Как да я изберем

Когато избирате коприва, се спирайте единствено на горната част от стъблото, тъй като точно там листата са по-малки и свежи, по-крехки са и не горчат колкото престарелите. Копривата обича да пораства на доста нечисти места, заради което, в случай че имате опция, я купувайте от биомагазини. 

За да е налична за готвене през цялата година, може да употребявате няколко метода за обработка - изсушаване, заледяване и даже консервиране. Не бива да сушите копривата на слънце, тъй като ще загуби доста огромна част от своите потребни субстанции. Поставяйте я на сенчесто място, а изсъхналите листа складирайте в добре проветрени, тъмни и сухи пространства. По този метод копривата може да се съхранява до 2 години.

Все отново за кулинарните цели най-добре е да употребявате замразена или консервирана коприва, тъй като сушената губи огромна част от веществата си.

Чаят на ниска цена и потребен

Чаят от коприва е от най-полезните, предлага се от билкари, кулинари и йоги. А и е от най-евтините.  Кутия с листа от коприва от аптеки и биомагазини излиза най-вече три лв., а скоро и сами може да си я наберете по поля и планини. Така чаят, който звездите пият за детоксикация, намаляване и подсилване на имунната система, може да излезе и безвъзмезден. Само не забравяйте, добре да я измиете.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР