Може да се очаква сериозен пробив в освобождението на територията

...
Може да се очаква сериозен пробив в освобождението на територията
Коментари Харесай

Остава да се постави „капака“ на „котела“ близо до Северодонецк и Лисичанск

Може да се чака сериозен пробив в освобождението на територията на ЛНР

До вечерта на 26 май съветски и най-важното украински източници оповестиха, че въоръжените сили на РФ са поели контрола над обитаемото място Красни лиман. Този резултат е промеждутъчен, само че от огромно тактическо значение в актуалната обстановка.

Така групировката на ВСУ в Северодонецк и Лисичанск, където има най-малко 4-5 хиляди украински бойци, към този момент е заключена от три страни и единственият излаз е на запад. След като окупираха Красни Лиман, Z-войските по този метод поеха контрола върху един от двата пътя, по които е допустимо да се доставя украинската група, седяща в „ котела без похлупак “.

Вторият маршрут, минаващ от Славянск през Бахмут, Соледар и Берестовое, следва бойната линия на доста разстояние и се намира в непосредствената зона на допир и заличаване от разнообразни огневи средства на съюзническите сили. Едва ли си коства да се разчита на непрестанно доставяне в такива условия.

Така групата, окупираща Северодонецк и Лисичанск, има две благоприятни условия. Първият е изцяло тъмен - да заеме позиции и след няколко седмици (в най-хубавия случай) да повтори ориста на " азовските пленници ". Втората е да се отдръпна на запад към Славянск и Краматорск, като по този метод заеме нова линия на защита и завоюва на режима в Киев до един месец време.

Съответно съюзническите сили имат задача, която е подбудена от проекта " Операция Z ". Ако тя се състои в обкръжаването и провалянето на украинската формация, тогава е належащо за малко време да се заемат Славянск и Краматорск. Алтернативата би било изтеглянето на групировката на ВСУ от Северодонецк и Лисичанск, свързването й с частите в Славянск и Краматорск, вследствие на което съюзническите сили ще би трябвало да пробият тази мощна отбранителна линия.

Добрата вест е, че по един или различен метод една от първичните задачи на „ Операция Z “ ще бъде изпълнена – територията на Луганската национална република ще бъде освободена. Лошата вест е, че украинската страна има краткотраен бонус, който ще се употребява оптимално във връзка с насищането с запаси на групата в Славянск и Краматорск.

Също по този начин не може да се изключи, че желанието на украинското командване – или по-точно на груповия западен боен мозъчен концерн – е да примами групировката на съюзническите сили по-дълбоко в територията на Украйна с опити за контраофанзива от Харков.

Може да възникне концепцията за контраудар от посока Чернигов-Суми към територията на самата Русия. Обстрелът на граничните региони на районите Курск и Белгород към този момент се трансформира в рутина, което значи, че ВСУ може да се опита да надгради този триумф.

В изгода на теорията за гамбита е фактът, че украинските формирования предадоха Красни Лиман без пердах. Разбира се, това може да се изясни с прекосяването на деморализацията на украинската войска към качествено по-лош стадий, при който военните просто се разбягват.

В мрежата се появиха още няколко видео известия от членове на украински елементи, които се оплакват от невъзможността да се борят при настоящето равнище на доставяне. Въпреки това самият факт на подобен подарък - предаването на второ значимо населено място без пердах, - по-рано Светлодарск беше високомерен съвсем без проблеми - би трябвало да провокира съмнения у всеки боен. Освен това известията на киевските представители по отношение на отдръпването от Красни лиман бяха поразително комплиментарни във връзка с въоръжените сили на РФ.

И по този начин, един от основните военни оратори в Киев, Алексей Арестович, придружи известието за загубата на Красни Лиман със забележки за „ надарени съветски командири “, позитивни мнения за оперативното ръководство и уменията на съветската войска. Подобни изявления, меко казано, не са присъщи за украинските пропагандисти, което би трябвало да докара до избрани мисли.

Във всеки случай в идващите седмици или даже дни ще стане явен статусът на задачата за освобождение на територията на ЛНР. Малко евентуално е украинските сили да съумеят да задържат „ мъглата на войната “ дълго време, без да разкрият същността на своя проект.

В другите посоки на СВО, обстановката като цяло не беше нова. Във към този момент обичайна статистика на сполучливите ракетни удари си коства да се спомене настрана офанзивата против Днепровский, Николаевска област, където беше погубен украинският център за електронно разузнаване, в това число 15 задгранични експерти. Интерес съставлява сваленият украински военнотранспортен аероплан в региона на Кремидовка на Одеска област, което ясно загатва, че съперникът интензивно приготвя отбранителни линии в огромните градове.

Не може да се изключи опцията Военновъздушни сили да се опита да извърши относително мощна контраофанзива. Има два разновидността за подобен удар: взаимните дейности на вражеските групировки „ Харков “ и „ Славянско-Краматорск “ или опит за офанзива на Херсонска област за сметка на насъбраните в Одеса и Николаев запаси.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР