може да се очаква не по-рано от следващото лято или

може да се очаква не по-рано от следващото лято или ...

Епидемиолог: Колективен имунитет има, но той се изгражда чрез ваксиниране.

може да се очаква не по-рано от следващото лято или зима. Това прогнозира д-р Петър Марков, епидемиолог в Училището по тропическа медицина в Лондон пред БНТ.
В разговор по скайп в предаването "Още от деня" той изтъкна три вида мерки като най-ефективни за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това са физическата дистанция, ограничаване на личните контакти и поставяне на бариера пред вируса, респективно предпазна маска. Според него мерки от тип локдаун излизат най-скъпо на обществото и би трябвало, ако се налагат, това да става само в райони, сериозно засегнати от заразата.

Учен се заразява два пъти с коронавирус заради експерименти Учен се заразява два пъти с коронавирус заради експерименти
Професорът по вирусология Александър Чепурнов от Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина в Новосиби...
Д-р Марков обясни, че антителата са един от видовете имунитет, но не и най-стабилният. Популярни са, защото се откриват лабораторно най-лесно. Епидемиологът беше категоричен: колективен имунитет има и е много ценен, но той се изгражда чрез ваксиниране, а не чрез естественото масово разпространение на инфекция, която е потенциално смъртоносна. Затова надеждите и на лекарите, и на учените са отправени към изработването на ваксина.

Източник: actualno.com