Може да се наложи Финландия да преосмисли дали да се

...
Може да се наложи Финландия да преосмисли дали да се
Коментари Харесай

Финландия заговори за влизане в НАТО без Швеция

Може да се наложи Финландия да премисли дали да се движи дружно с Швеция към участие в НАТО след новите възражения против Стокхолм от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи финландският външен министър Пека Хаависто, представен от " Блумбърг ".

" Основният вид " към момента е двете страни да се причислят към Алианса по едно и също време, предвид съображенията за сигурност както на Финландия, по този начин и на Швеция, означи той в изявление за YLE.

Трябва да оценим обстановката и да забележим дали се е случило нещо, което може да блокира достъпа на Швеция до Алианса в дълготраен проект, уточни Хаависто. По негови думи обаче е прекомерно рано да се взима решение занапред.

Това е първият път, когато финландски политик загатва за допустимо обособяване на двете кандидатури, откакто скандинавските страни публично желаеха участие в НАТО през май.

Въпреки че в началото Турция се опълчи на тяхното влизане в Алианса, след това тя все пак позволи процесът да продължи напред на срещата на върха на НАТО през юни.

По-късно Анкара разгласи, че е " удовлетворена " от съдействието от страна на Финландия, само че продължава да упорства Швеция да предприеме по-сериозни ограничения против групировки, които са неразрешени в Турция.

Вчера Ердоган изключи възможността да поддържа кандидатурата на Швеция, откакто през уикенда крайнодесен активист изгори свещената книга на исляма - Корана, в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените две от 30-те страни членки на НАТО, които към момента не са утвърдили молбите на Швеция и Финландия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР